Як і прогнозували польські політологи та обіцяв глава держави, чергові вибори до Парламенту (Сейму і Сенату РП) призначено на 13 жовтня. Проте темою номер один завершення цього тижня у Польщі стала дострокова відставка спікера нижньої палати парламенту від правлячої партії «Право і справедливість» (ПіС) Марека Кухцінського.

Про свою відставку маршалок М. Кухцінський, несподівано для експертів і політичних опонентів, оголосив особисто в четвер. На спеціально скликаній прес-конференції у головному офісі ПіС та в присутності лідера партії влади Ярослава Качинського політик зачитав комюніке для ЗМІ з обґрунтуванням такого свого кроку.

Повідомляючи про намір подати у відставку з посади, яку він обіймав з 12 листопада 2015 року, маршалок наголосив, що за час своєї діяльності «не порушив законодавства», «кількість перельотів (державним літаком), яка викликає стільки суперечностей, була продиктована великою кількістю зустрічей з мешканцями досить часто малих населених пунктів, які я проводив в рамках моєї роботи». Також М. Кухцінський додав, що він прийняв для себе «модель роботи маршалка, який діє не лише в Сеймі й у Варшаві, а й працює також у країні й за кордоном». На завершення свого комюніке політик підсумував, що «не зможе довше перебувати» на цій посаді, «оскільки публічна думка негативно оцінила» його вчинки.

Публічно М. Кухцінського безапеляційно підтримав лідер ПіС Я. Качинський, який на тій самій прес-конференції з притиском наголосив, що «маршалок не порушив закону» та «існуючих у цій сфері звичаїв». Далі, звернувшись до представників ЗМІ, зазначив: рішення маршалка «є доказом позиції, що випливає з нашого (ПіС. – Ред.) лозунгу «слухати поляків, служити Польщі», і стало відповіддю на негативну оцінку дій маршалка в ЗМІ та «значною частиною публічної думки», яку «треба слухати перш за все».

Скандал з перельотами маршалка почався ще в липні, після появи низки підтверджених документально публікацій про те, що М. Кухцінський літав службовим літаком з членами своєї родини «у різному складі» – або дружиною, або дочкою, або синами», зокрема, шість разів у період із січня до липня 2019 року: три рази з Варшави до Жешува, один раз з Варшави до Кракова, а також два рази з Жешува до Варшави». Тоді Інформаційний центр Сейму (ІЦС) відреагував, пояснивши, що всі реалізовані урядовим літаком подорожі другої особи в державі мали службовий характер», оскільки «графік роботи маршалка, який реалізовує в середньому близько 30 службових зустрічей на місяць, дуже напружений». В ІЦС наголосили, що «авіаперельоти з використанням урядових літаків є найбезпечнішими і найзручнішими з логістичної точки зору для узгодження численних обов’язків».

Політики партії влади та проурядові ЗМІ й коментатори захищали маршалка, а після оголошення ним рішення про відставку представляють це як свідчення «високого рівня політичних стандартів».

Натомість опозиція від самого початку цього скандалу добивалася відставки маршалка і зробила з цього основний і дуже промовистий елемент критики партії влади, що напередодні та в період парламентської виборчої кампанії могло зробити ведмежу послугу ПіС.

На думку незалежних політологів, у партії влади зрозуміли цю загрозу і тому вирішили «здати маршалка». Це сталося також з огляду на те, що справа почала нагадувати серіал, а чергові факти «зловживань маршалка» ставали надбанням гласності поступово, кожного разу наелектризовуючи громадську думку», що могло б не лише утруднити партії влади ведення передвиборної кампанії, а й негативно вплинути на її беззаперечно лідируючі (від 41,7% до 44,5% за даними минулого тижня) позиції в опитуваннях громадської думки. Політологи знову вказують на стратегічний хист лідера ПіС Я. Качинського, який вирішив пожертвувати своїм висуванцем М. Кухцінським зараз, тобто у відпускний період, і в такий спосіб мінімізував іміджеві втрати ПіС, бо «якби цей скандал спалахнув би у вересні-жовтні, іміджеві втрати партії влади могли би бути значно більшими».