Турецька газета Daily Sabah, яка виходить і англійською мовою, повідомила, що напруженість у відносинах Анкари та Вашингтона позначилася і на перемовинах про створення турецькою стороною так званого 32-метрового «коридору безпеки» на території Сирії. Тільки після семимісячних дискусій військових нарешті було досягнуто угоди про це.

Як зазначає видання, американські партнери пішли на поступку після того, як президент США Дональд Трамп заявив про намір вивести із Сирії усі свої військові підрозділи. Daily Sabah наголошує, що американці понад п’ять років підтримували загони так званої народної самооборони, які, на думку Анкари, складаються переважно з бойовиків Робітничої партії Курдистану і є лише їх філіями під іншою абревіатурою — YPG. Американські військові співпрацювали з ними, бо ці загони виступали проти режиму Башара Асада. І заплющували очі на їхні випади проти Туреччини. Що підривало довіру Анкари до американських партнерів.

А тепер турецька влада висловлює надію на те, що після п’яти років співробітництва з YPG американська сторона, можливо, почне розуміти проблеми Туреччини із забезпеченням національної безпеки в прикордонній із Сирією зоні. Турецькі аналітики зазначають: угода між військовими Туреччини й США про створення зони безпеки в Сирії може стати важливою основою для зміцнення довіри між двома країнами. Але якщо американська сторона знову почне під різними приводами зволікати з прийняттям конкретних кроків зі створення зони безпеки, то двом країнам буде винятково важко працювати разом у Сирії.

На цю проблему в дво-сторонніх відносинах накладається ще одна. У Вашингтоні висловили свою занепокоєність тим, що Туреччина одночасно купує у Росії ракетно-зенітні комплекси С-400, а в США — багатоцільові винищувачі п’ятого покоління F-35 і співробітничає з американськими інженерами щодо їх створення. 17 липня з Білого дому заявили: рішення Туреччини придбати в Росії системи С-400 унеможливлює її подальшу участь у програмі зі створення американських винищувачів-бомбардувальників F-35. Мовляв, мало які секрети можуть опинитися в розпорядженні Росії.

На це в Анкарі відповіли, що турецька влада розгляне можливість купівлі в Росії ще й винищувачів. Турецька газета Yeni Safak, повідомила, що представники оборонної промисловості й ВПС Туреччини розглядають пропозицію, яку в цій ситуації поспішила зробити Анкарі російська корпорація «Рособоронекспорт». Турецькі інженери й льотчики ретельно вивчають особливості й технічні характеристики російських винищувачів Су-35 і порівнюють їх із F-35. Якщо фахівці не знайдуть особливих відмінностей між 35 моделями США та Росії й позитивно оцінять російські бойові машини, то не виключено, що міністерство оборони Туреччини може вступити в офіційні контакти з «Рособоронекспортом» і почати попередні переговори про можливу купівлю Су-35. Тим більше, що Росія готова знизити ціну на них лише для того, щоб «насолити» американцям і вбити клин у відносини партнерів по НАТО.