Цими днями в Польщі відзначають 99-ту річницю Варшавської битви. У серпні 1920 року під Радзиміном та Оссувом розгорнулися вирішальні бої радянсько-польської війни 1919—1921 рр. Битва, що тривала 14—15 серпня, увійшла в історію під назвою «Диво на Віслі», повідомляє «Польське Радіо». Боротьба завершилася перемогою Польщі над більшовиками. Союзником польських військ у цій битві виступили військові з’єднання Української Народної Республіки.

14 серпня гарцери з міста Білґорай, у південно-східній Польщі, разом із українськими пластунами віддали шану воїнам Української Народної Республіки, які 1920 року разом із Військом польським боролися проти більшовиків.

У рамках міжнародної акції «Полум’я братерства» в середу одночасно о 18.00 годині польські та українські скаути засвітили лампадки на могилах воїнів УНР. 

«Польське Радіо» наводить слова Дороти Возняк з 13-ї Старшогарцерської команди «Смолоскип» з Білґорая, яка розповіла, що мета акції — вшанувати пам’ять союзників і нагадати забуту історію. «Українці були єдиними воїнами, які разом з поляками стали до війни проти більшовицької навали, — наголосила вона. — Замостя 1920 року змогло протистояти більшовикам завдяки обороні цього міста, якою керував генерал Української Народної Республіки Марко Безручко. Мало хто знає про битву під Комаровом, де армію Будьонного поборено саме завдяки співпраці польських та українських солдатів».

Організаторами акції «Полум’я братерства» є представники Союзу польського гарцерства та «Пласту Польща». Уже кілька днів польські скаути прибирають могили воїнів УНР на території Польщі.