Мешканці

не раз протестували перед мерією через те, що їм доводиться дихати брудним повітрям, що викликає безліч хвороб — серцево-судинних, алергію, астму, екзему тощо. І наприкінці цього тижня мер румунської столиці Габріела Фірджа заявила, що з наступного року всі автомобілі, вироблені до 2000 року та інші, які не мають екологічних фільтрів на вихлопних трубах, не допускатимуться до центру міста.

Власники всіх автомобілів із провінційною реєстрацією повинні будуть платити щодня певну таксу за проїзд Бухарестом. Мер додала, що заходи, розроблені екологами й чиновниками, мають у найближчі півтора місяця затвердити депутати міської ради.

Румунські ЗМІ повідомляють: якщо нововведення приймуть, то всі автомобілі без екологічного сертифіката (Euro 1/Euro 2), не зможуть в’їжджати до центральної частини міста. А провінційним власникам старих авто, які за собою залишають шлейф диму, взагалі доведеться обминати Бухарест або залишати їх на спеціальних стоянках. Немісцевим власникам автомобілів з Euro 3 дозволять в’їжджати до центру столиці, але їм доведеться купувати для цього спеціальний дозвіл, який коштуватиме 2,1 євро на день, або річний «в’їзний» за 402 євро. Зараз тільки в Бухаресті зареєстровано понад 1,6 мільйона автомобілів, з них більш як 120 000 мають сертифікат Euro 2 і ще 213 000 — Euro 3.

Чи підтримують жителі румунської столиці ці заходи? Як свідчить експрес-опитування громадської думки, більшість — 56% опитаних городян — висловилися за них. Але 25% вважають їх неадекватними чи просто популістськими.