Перші ще в 2005 році отримали сертифікат FSC, який за комплексною оцінкою надається Лісовою наглядовою радою. А геоінформаційна система працює понад десять років.

— У кожного керівника в смартфоні — карта очолюваного ним підприємства, і він чітко бачить, де в який період вирубка, де і які лісові культури посаджено. Працювати так значно ефективніше і легше, — каже начальник Закарпатського облуправління лісового і мисливського господарства, депутат облради Валерій Мурга (на знімку). — Відрадно, що влада зараз звернула увагу на електронний облік деревини. Усі мають працювати в рівних умовах. У нас це діє років уже десять. Спочатку було складно навчити людей, перелаштуватися. Але зараз — це звична річ.

Та все-таки головне, за словами начальника обллісмисливгоспу, люди. Фахівці високого рівня. Здорові й дужі. І ось промовистий приклад. Напередодні професійного свята колектив закарпатських лісівників піднімався на гору Петрос. У більшості сходження зайняло півтори-дві години, а в директора Великобичківського лісомисливського господарства Юрія Сойми — 20 хвилин.

Лісівники звикли й змушені багато ходити по гірських масивах, аби контролювати ліс.

Фото прес-служби обллісмисливгоспу.