Міністри закордонних справ 28 країн Євросоюзу закликали Туреччину негайно припинити операцію «Джерело миру» в Сирії, бо нова ескалація в цій країні може призвести не тільки до загибелі сотень людей, а й до збільшення числа біженців із зони бойових дій. Однак МЗС Туреччини назвав таку позицію неконструктивною і піддав її різкій критиці. В заяві зовнішньополітичного відомства зазначається, що «ЄС не має права повчати Анкару в питаннях боротьби з терористами».

Президент Туреччини Реджеп Ердоган вкотре закликав світову громадськість не називати боротьбу з тероризмом війною. І нагадав, що рішення про проведення операції «Джерело миру» було ухвалено на підставі 51-ї статті Статуту ООН, що визнає за державами право на самооборону.

Міністерство національної оборони Туреччини повідомило, що до вівторка кількість ліквідованих терористів сягнула 595, а також відрапортувало про знищення декількох транспортних засобів, що доставляли боєприпаси бойовикам.

Тим часом сирійські курди звернулися до уряду Башара Асада з проханням захистити їх від наступу турецької армії і відправити в північний район країни, який терміново залишили майже тисяча американських військовослужбовців, котрі забезпечували там безпеку населення, урядові війська. Курди назвали відведення американських військ «ударом у спину». І нагадали Вашингтону, що вони вірою і правдою з 2014 року допомагали США боротися з «Ісламською державою», втратили тисячі своїх бійців, а тепер їх просто зрадили.

У понеділок сирійські ЗМІ повідомили про те, що урядові війська відгукнулися на прохання курдського населення і ввійшли до міста Тель-Тамер, розташованого поблизу стратегічно важливої магістралі М4. Це шосе тягнеться уздовж кордону з Туреччиною зі сходу на захід і є своєрідною лінією, яка може зупинити просування турецької армії вглиб Сирії. Цього самого дня сирійська армія 14 жовтня зайняла і місто Манбідж, випередивши турецькі військові підрозділи, які почали наступ на район, де проживають сирійські курди.

Багато хто вважав, що зіткнення сирійських урядових військ і турецької армії буде неминучим і призведе до нових жертв. Але президент Туреччини у вівторок заявив, що «не вірить у виникнення якихось проблем через прямування сил Сирійської Арабської Республіки в зону, де Туреччина проводить антитерористичну операцію «Джерело миру». І запевнив, що після визволення Манбідж буде «повернуто реальним власникам». Він ще раз заявив, що в ході операції на північному сході Сирії буде проведено зачистку території від курдських збройних формувань, яких раніше активно підтримував Вашингтон, вважаючи їх союзниками в боротьбі з «Ісламською державою».

Ердоган повідомив, що попередньо провів переговори з президентом Росії Володимиром Путіним стосовно ситуації на півночі Сирії, і вони були «позитивними». Тому Туреччина продовжить проведення операції «Джерело миру».

За офіційним даними ООН, уже понад 130 тисяч людей покинули свої будинки через воєнну операцію Туреччини. І, як вважає представник верховного комісара ООН з гуманітарних питань Єнс Лерке, вже найближчим часом кількість нових біженців може перевищити 400 тисяч.

У зв’язку з різким загостренням ситуації у Сирії прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов у вівторок негайно скликала Раду з безпеки при уряді. Як повідомила прес-служба кабінету міністрів, на ньому обговорювали питання, пов’язані з регіональною і міжнародною безпекою, а також заходи, що їх буде вжито в разі збільшення хвилі біженців з території сусідньої Туреччини.

Тим часом стало відомо, що США запровадили санкції стосовно міністерств оборони й енергетики Туреччини, глави МВС і міністра енергетики. Також президент Дональд Трамп заявив про намір підняти мито на турецьку сталь до 50% (замість нинішніх 25%) і припинити переговори щодо торговельної угоди з Туреччиною на суму в 100 млрд дол. «Я повністю готовий швидко знищити економіку Туреччини, якщо турецькі лідери продовжуватимуть цей небезпечний і руйнівний шлях (операцію в Сирії. — Ред.)», — сказав Трамп.