Як зазначають службовці болгарських ВПС, їх тривожить активізація дій російської бойової авіації в Чорноморському регіоні.

Тільки цього року болгарські льотчики були змушені 19 разів підніматися в повітря по тривозі через наближення до кордонів країни, як упевнені пілоти, російських літаків з вимкненими транспондерами, тобто приймально-передавальними пристроями, що надсилають сигнал у відповідь на прийнятий запит з болгарських повітряних суден. Як вважають болгарські льотчики, підвищення інтенсивності наближення до повітряних кордонів є навмисною провокацією. Її мета — вимотати вщент застарілий парк болгарських літаків.

Анонімне джерело видання Mediapool зауважує, що тільки один раз льотчики перехопили літак, що належав іншій державі. Ним виявився малогабаритний навчальний літак з Румунії, що залетів випадково в повітряний простір Болгарії. А от Росія протягом кількох останніх років вдається до «провокаційної практики», спрямовуючи свою авіацію з боку Чорного моря до болгарських берегів.

Як наголошує видання, цим провокаціям з боку країни-агресора «змушений протистояти поріділий парк МіГ-29, що складається лише з 15 безнадійно застарілих літаків. «Щоб привести їх у працездатний стан, Софія має заплатити 80 млн євро Білорусі, де можна відремонтувати ці літаки. Але Болгарія зробила ставку на закупівлю в США шести бойових і двох навчально-бойових винищувачів F-16 Block 70. У липні було підписано відповідний контракт, який коштуватиме скарбниці 1,2 млрд доларів. Літаки мають надійти до Болгарії у 2023 році», — зазначає Mediapool.

Треба так розуміти, що доти російська авіація пануватиме в повітрі над Чорним морем і продовжуватиме влаштовувати провокації проти болгарських «братушків». І все це робиться на тлі заяв лідерів РФ про прагнення до дружби з Болгарією і миру в Чорноморському регіоні.

До речі,  Москву з офіційним візитом відвідала міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва. Перед вильотом до РФ вона заявила про важливість відкритого й рівно-
правного політичного діалогу Болгарії з Росією з урахуванням своїх національних інтересів і загальної політики ЄС і НАТО. «Переконана, що саме такий діалог сприятиме розвитку нашого співробітництва в галузях взаємного інтересу, пошуку взаємоприйнятих рішень з поточних питань двосторонніх відносин, обміну думками з актуальних питань міжнародного порядку денного», — заявила керівник зовнішньополітичного відомства.

Але ніхто не сумнівається, що свої провокації в районі Чорного моря Росія не припинить. Адже в цьому полягає вся суть держави, яка зазіхнула на територію сусідньої країни — України й веде бойові дії на Донбасі під стару кремлівську пісню про мир і братерську дружбу.