До такого рішення, за повідомленням агенції dpa, кабінет спонукала стрілянина в місті Галле, що в федеральній землі Саксонія-Анхальт, 9 жовтня поблизу тамтешньої синагоги. Деякі пункти закону про зброю обговорювалися і раніше. Але після того, як правий екстреміст Штефан Баллієт застрелив там дві особи і мав намір убити десятки людей у синагозі, уряд, щоб завадити екстремістам отримувати ліцензію на вогнепальну зброю, вирішив діяти негайно.

Крім іншого, жорсткішим стане закон про зброю та вибухові речовини. Перед виданням сертифіката на неї має бути проведена ретельна перевірка майбутнього власника — з тим, щоб вона не потрапила до рук екстремістів, заявила на брифінгу минулої неділі міністр юстиції Крістіна Ламбрехт.

За повідомленням видання Die Welt, інші частини пакета з дев’яти пунктів, раніше узгоджені з міністерствами юстиції та внутрішніх справ, мають бути швидко юридично узаконені.

Про нові поправки до закону будуть сповіщені оператори крупних соціальних мереж. Адже досі Twitter, Facebook та Youtube тільки відстежували злочини, про які повідомляли користувачі, й вилучали їх упродовж 24 годин. У майбутньому вони будуть зобов’язані передавати зміст таких повідомлень безпосередньо у новий центральний офіс Федерального управління кримінальної поліції. А вже управління поліції перевірятиме, чи насправді скоєно правопорушення, і в подальшому справу буде передано до прокуратури. Водночас оператори на запит правоохоронних органів будуть зобов’язані надавати всю інформацію та необхідні дані.

Крім того, перелік правопорушень, які мають неодмінно реєструватися, значно розширено, враховуючи також образи в Інтернеті. В майбутньому прокурори будуть зобов’язані активно реагувати на сигнали і діяти так само, як і в разі серйозних правопорушень.

Ще один пункт пакета стосується кращого захисту місцевих політиків від нападів або наклепів. Пункт 188 Кримінального кодексу, який раніше застосовувався лише щодо федеральних політиків, відтепер захищатиме і їх. Публічні люди, котрі перебувають під загрозою нападу, мають бути краще захищені на законодавчому рівні.

Берлін.