На знімку: на презентації виступає Василь Коцан — директор музею.

Фото автора.

Презентація другого номера «Українського млинологічного журналу», виданого за підтримки Українського культурного фонду, відбулася в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. Упорядник видання i головний керівник проекту — краєзнавець Олена Крушинська.

Директор музею Василь Коцан розповів про співпрацю ужгородського скансену з Українською млинологічною асоціацією, що розпочала діяльність ще в 2009 poці під час проведення першої в Україні наукової конференції «Історія українського традиційного млинарства».

— Haбуті тоді зв’язки з науковцями різних регіонів України матеріалізувалися у тісну й плідну співпрацю, — сказав Василь Коцан.

Наслідком тої співпраці стала публікація в другому випуску «Українського млинологічного журналу» статті В. Коцана про знаряддя первинної переробки зернових, що зберігаються у фондовій колекції та експозиції Закарпатського музею народної архітектури та побуту. А це i механізовані віялки, i різні ступи, й олійниця, i жорна, i ручні млинки для лущення качанів кукурудзи та виготовлення крупи.

Ознайомив присутніх із діяльністю асоціації та свіжим номером журналу Михайло Сирохман. Він наголосив на важливій ролі Назара Лавріненка та Олени Крушинської у розгортанні млинологічних досліджень в Україні, підтримці українських дослідників з боку Міжнародного млинологічного товариства, згадав про спільну міжнародну експедицію Закарпаттям. До журналу ввійшли статті сорока(!) авторів з України, Нідерландів, Бельгії та Німеччини, також вміщено 545 ілюстрацій.

Журнал уже був презентований у багатьох містах України та за кордоном.