На прохання міської влади Генеральне консульство України в Кракові запросило представників української громади взяти участь у цьому заході, що відбудеться о 14.00 у внутрішньому дворі Палацу Великопольських.

У Кракові 18-20 листопада перебуває з візитом офіційна делегація з Києва на чолі із заступником керівника КМДА Валентином Мондриївським, головною метою якого і є урочисте відкриття у дворі Палацу Великопольських, представництва Краківської міської адміністрації, пам’ятника Анні Київській - вихованці польської королеви Марії Добронеги і в майбутньому королеві Франції.

Марія-Добронега Володимирівна - дочка великого князя Київського Володимира Святого, молодша сестра великого князя Київського Ярослава Мудрого, одружившись 1041 року з польським князем Казимиром І Відновителем, стала величною княгинею Польщі, а згодом - матір’ю майбутнього князя Польщі Болеслава ІІ Сміливого. Тож не випадково першою великою зупинкою Анни Ярославни на шляху до Франції став Краків, королівська столиця Польщі, де тітка княжни долучилася до виховання майбутньої королеви Франції - другої дружини короля Генріха I, відомої в західних історичних джерелах як Анна Київська, а також матір французького короля Філіппа І та вермандуанського графа Гуго - одного з керівників Першого хрестового походу.

Скульптуру, яку, за меценатської підтримки благодійної організації «Фонд братів Кличків», створив митець Костянтин Скрутицький у співпраці з Федором Баландіним, було подаровано спільноті Кракова громадською організацією «Чотири Королеви» та Київською міською державною адміністрацією у 2018 році, в ході минулорічних Днів Києва в Кракові. Встановлення пам’ятника у дворі краківського магістрату вважається завершальним етапом серії проектів, спрямованих на розвиток  київсько-краківського партнерства та добросусідських відносин.

Пам’ятник Анні Ярославні в древній столиці Польщі став одним із елементів великого проекту «Шлях королеви», в рамках якого передбачено встановлення авторських реплік пам’ятника вздовж шляху, який Анна Київська здійснила під час подорожі до Франції. Станом на сьогодні пам’ятник встановлено: 2 жовтня 2018 року в Тулузі (Франція); 13 жовтня 2019 р. місті Арлон (Бельгія) - біля церкви святого Доната, де в XI-XVI ст. був розташований замок Арлонського графства, що став передостаннім місцем на шляху Анни Київської до Франції.  Перемовини стосовно інших міст тривають. Подорож Анни Ярославни на шляху до Парижа була досліджена групою українських та французьких істориків. Вивчивши джерела, карти стародавніх торгових шляхів, логіку безпеки, а також зв’язки княжого двору Київської Русі, дослідники дійшли висновку, що маршрут Анни Київської проходив через такі міста: Київ-Краків-Прага-Раффельштеттен-Регенсбург-Майнц-Люксембург-Арлон-Париж.

Співавтор пам’ятника, автор ідеї, ініціатор проекту та головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін в одному з інтерв’ю пояснив, що головна ідея, яку через проект намагаються донести українцям, полягала в тому, що ми не вступаємо в Європу, ми до неї повертаємося: у цьому сенсі постать Анни Ярославни найбільш показова, адже її батько, Ярослав Мудрий, був одним із перших євроінтеграторів в історії України, а європейські монарші родини вважали за велику честь для себе породичатися з представниками Київської Русі, яка була однією з найпотужніших держав тих часів.

Оригінал пам’ятника з листопада 2016 року милує око жителів та гостей української столиці у сквері Анни Ярославни, на Львівській площі в центрі Києва. Скульптура зображує українську княжну у вигляді юної дівчинки (адже саме дитячі її роки минули в Києві, бо у 18 років княжна одружилася з Генріхом I та переїхала до Франції) із Реймським Євангелієм у руках. Київський пам’ятник став першим у рамках проекту «Шлях королеви», задуманого як наочна демонстрація - підтвердження тези, що мрії будь-якої маленької українки мають збуватися. І нині кожна маленька киянка, українка може стати Королевою: в спорті, літературі, мистецтві... та в будь-якій царині, яку вона для себе обере.

Очі дитини-майбутньої королеви замріяно вдивляються в своє майбутнє. А всі міста, в яких, за задумом ініціаторів проекту, буде встановлено авторські репліки пам’ятника, маленька Анна бачила у своїх мріях і снах, що стали реальністю.