На знімку: під час зустрічі Прем’єр-міністра Чеської Республіки Андрея Бабіша і Президента України Володимира Зеленського.

Під час брифінгу, що відбувся після зустрічі Володимира Зеленського та Андрея Бабіша, сторони повідомили про рестарт двосторонніх відносин. «Коли ми говоримо про рестарт — це бажання зустрічатися і бажання домовлятися. Цей приїзд говорить про те, що ми виходимо на новий рівень відносин між нашими країнами», — сказав В. Зеленський.

«Я приїхав з однозначним повідомленням про те, що ми підтримуємо Україну та її народ. Ми не сприймаємо і засуджуємо російську агресію на сході й анексію Криму. І, звичайно, підтримуємо територіальну цілісність та суверенітет України в міжнародно визнаних кордонах», — заявив під час брифінгу Андрей Бабіш.

«Ми не бачимо інших можливостей розв’язання конфлікту, ніж відновлення повного суверенітету України мирним шляхом. Тому, звичайно, в нас великі очікування від зустрічі в «нормандському форматі», яка має відбутися 9 грудня», — зазначив Прем’єр-міністр Чехії.

І також повідомив, що Чехія підтримує реформи в Україні й з цією метою, починаючи з 2014 року, надала нашій країні 15 млн євро. «Всі наші підприємці та інвестори стежать за антикорупційною діяльністю та реформою правової системи», — сказав він.

Володимир Зеленський під час брифінгу також висловив сподівання, що зустріч «нормандської четвірки» таки відбудеться. Щодо тем, які Президент планує порушити під час саміту, він визначив такі: «Я хочу говорити про повернення — деокупацію Донбасу з чіткими термінами». «Ми хочемо всіх наших людей повернути додому. Я теж хочу говорити: коли?» Володимир Зеленський зауважив, що для українського суспільства важливо зрозуміти коли може відбутися обмін усіх на всіх. Окрім того, «ми повинні говорити про можливість, після того, як не буде незаконних збройних формувань, проведення місцевих виборів», — сказав Володимир Зеленський.

***

«Україна збереже євроінтеграційний і євроатлантичний шлях свого розвитку і буде намагатися максимально поглиблювати ділові, політичні, культурні зв’язки з Європою», — заявив учора Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, виступаючи під час українсько-чеського бізнес-форуму в Києві. При цьому він зауважив, що уряд налаштований максимально швидко працювати над адаптацією українських стандартів до стандартів ЄС. І наголосив, що в Україні чекають на інвесторів. Для роботи з ними в Кабміні створено спеціальну Комісію з питань захисту прав бізнесу, куди можна звертатися у разі виникнення проблем із органами державної влади.

Прем’єр-міністр Чеської Республіки Андрей Бабіш також взяв участь у роботі форуму. Він зазначив, що було б добре поновити роботу міжвідомчої комісії, яка б опікувалася подальшим розвитком відносин України та Чехії. 

За словами Андрея Бабіша, Чехія готова брати участь у реалізації низки проектів в Україні. «Україна є дуже перспективною територією, історично та географічно наближеною до нас. Торгівля між нашими країнами зростає», — сказав він. «Ми бачимо в Україні нове політичне середовище, яке має серйозну підтримку українського суспільства. Звичайно, ми підтримуємо територіальну цілісність, суверенітет України, і, звісно, реформи, які відбуваються в різних сферах», — наголосив Андрей Бабіш. Він зауважив, що багато чеських підприємства зацікавлені вести бізнес в Україні або співпрацювати з українськими компаніями в різних сферах: енергетика, ІТ, транспорт, військова техніка.

Уже під час форуму кілька українських та чеських компаній підписали угоди про співпрацю.