Делегація представників робочої групи з питань відновлення і розширення повноцінної діяльності спеціальної (вільної) економічної зони (СЕЗ) в Одесі відвідала з робочим візитом китайське місто Нінбо. Як відомо, Одеса й Нінбо є містами, які пов’язують партнерські відносини. Основна мета візиту — ознайомлення з роботою вільних економічних зон Китайської Народної Республіки.

Представники Одеси на чолі із заступником міського голови Павлом Вугельманом провели зустрічі з керівництвом мерії Нінбо й відвідали СЕЗ міста, яка почала тут працювати в травні 1984-го, щорічно вдосконалюючи й розбудовуючи адміністративні сервіси та інженерну інфраструктуру для бізнесу.

Як розповів Павло Вугельман, Нінбо, як і Одеса, є портовим містом, а вільна економічна зона — ідеальний приклад для нашого міста.

— Сьогодні СЕЗ Нінбо включає в себе спеціальні території із залучення інвестицій — технологічні та індустріальні парки, а також найбільший у світі портовий район Бейлун з вантажообігом понад 1 млрд тонн на рік. Реєстрація компанії у Нінбо відбувається за чотири години. За умови виконання інвестиційною компанією заявлених зобов’язань з розвитку бізнесу місто через компенсаційні механізми повертає інвесторам частину податку. Ця модель відносин влади з бізнесом дозволила торік порту Нінбо посісти перше місце у світі з перевалки вантажів – 1,08 млрд тонн, і третє місце з перевалки контейнерів — 26,351 млн TEU.

У ході зустрічі з міською владою Нінбо та керівництвом Вільної економічної зони Павло Вугельман презентував китайським колегам інвестиційну стратегію «Одеса 5Т» і проект концепції створення Одеської території пріоритетного розвитку. Китайська сторона висловила готовність до співробітництва, а низка компаній, котрі ведуть свою діяльність у Китаї, заявили про свій інтерес у створенні експортно орієнтованих виробництв і логістичних центрів в Одесі.