Польська зима може видатися «винятково холодною, і то не через низькі температури за вікном, а через удар по Польщі рикошетом російських газових ігор в Україні» — застерігають польські експерти в енергетичній сфері. 

Колишній віце-президент PGNiG («Польської нафто-газової компанії») Януш Ковальський, приміром, наголошує, що взимку 2019—2020 рр. Кремль може застосувати відому в Східній Європі політику газового вентиля з метою добитися вигідних для себе умов транспортування газу територією України.

З українського напрямку реалізовується понад половина «ямальського контракту», а Росія може шантажувати Україну, бо саме з цією метою будуються газопроводи «Північний потік» та «Турецький потік», що може мати негативні геополітичні наслідки для Польщі та України, у зміцненні якої дуже зацікавлені у Варшаві, наголошує Я. Ковальський. З огляду на суттєву затримку з будівництвом другої гілки «Північного потоку» цей план не вдався, тож росіяни  вже понад півроку наповнюють сховища у ФРН, готуючись до сценарію із призупинення взимку транспортування газу українською ГТС на 2—3 місяці. Ця гра матиме на меті змусити Київ підписати новий контракт на транспортування газу з «Газпромом» на своїх умовах. «Цю нестачу може відчути Польща, тому не може легковажно поставитись до такого розвитку подій», — попереджає Я. Ковальський і зауважує, що, «всупереч посилам російської пропаганди, українська ГТС перебуває у дуже доброму стані й може дуже знадобитися Європі для реалізації однієї з ідей — перетворення української ГТС на велике сховище газу для всього ЄС».

У діючому правлінні PGNiG також не виключають, що початок 2020 року може бути складним з огляду на закінчення транзитної угоди між Росією та Україною. «Це означатиме, що через Україну вже не можна буде отримувати газ, хоча б російський, до того ж згодом, у травні наступного року, закінчується транзитна угода через Польщу іншим транзитним шляхом — ямальським газопроводом», — попереджає голова правління PGNiG Піотр Возьняк.

Правління PGNiG проінформувало, що 15 листопада передало «Газпрому» повідомлення про припинення 31 грудня 2022 року дії «ямальського контракту» — щодо купівлі-продажу природного газу до Польщі.

За оцінкою правління, здійснені дотепер групою PGNіG заходи спрямовані на диверсифікацію напрямків поставок газу до Польщі після 2022 року, реалізовані згідно з чинною «Стратегією групи PGNiG на 2017—2022 рр. з перспективою до 2026 року», зокрема, контрактація поставок зрідженого природного газу (LNG), набуття покладів природного газу на Північному морі та заходи, проведені оператором газотранспортної системи у сфері її розбудови, є належними для забезпечення енергетичної безпеки держави i дозволяють закінчити «ямальський контракт» згідно з положеннями цього документа. Останніми передбачено зобов’язання «сторін задекларувати волю щодо дальшої співпраці після 2022-го за три роки до закінчення строку дії контракту», тобто таку декларацію треба було зробити до кінця поточного року. «Газпром» підтвердив отримання вищезгаданої інформації від польського концерну.

В інтерв’ю телеканалу «TVP Info» П. Возьняк заявив, що надіслане «Газпрому» повідомлення є таким, що «не підлягає відкликанню», висловивши при цьому сподівання, що на межі 2019/2020 років буде постановлено рішення міжнародного арбітражу в спорі між польською PGNiG і «Газпромом». Нагадаємо, що в 2011 році польський концерн висунув російському монополісту вимогу щодо зниження ціни, інформуючи при цьому, що в противному разі скерує справу до арбітражу, що й було зроблено в листопаді того самого року. В лютому 2012-го «Газпром» зменшив поставки газу на кілька відсотків, хоча офіційно його керівництво цей факт заперечувало. В листопаді 2012 року сторонам спору вдалося домовитись з цінового питання, справу з арбітражу було відкликано. Підписаний тоді додаток до угоди передбачав, зокрема, нову формулу ціноутворення, зниження ціни газу і компенсацію переплачених раніше коштів. У березні 2014-го PGNiG знову анонсувала спробу поновлення контракту та зниження цін. Переговори розпочалися у листопаді 2014 року, але не дали результатів. У лютому 2016-го PGNiG звернулася з поданням до міжнародного арбітражного суду, який дотепер не вирішив спору. «В червні (2019 р. — Авт.) частково було визнано нашу правоту щодо підстав використання умов поставок. На цьому ми вибудували нашу процесуальну тактику і її дотримуватимемось», — зауважив П. Возьняк. На його переконання, вирішення справи на користь Польщі спричинить зниження ціни російського газу, за який Польща мусить платити ще три роки. У Варшаві також розраховують на отримання компенсації за переплачені «Газпрому» гроші, щонайменше за період з 2014 року. За оцінками PGNiG, з того часу концерн переплачував за російський газ майже один мільярд злотих щорічно. Відсудженими грошима PGNiG обіцяє «поділитися з кінцевими споживачами, клієнтами, домогосподарствами і підприємствами шляхом зниження ставок у майбутньому».

На випередження «сенсаційних коментарів» щодо дій PGNiG П. Возьняк наголосив, що крок, зроблений його концерном, — це «не розрив, це не денонсація», а чітке дотримання вимог контракту.

Тим часом міністр фінансів та розвитку Єжи Квєцінський заявив, що його країна «не хоче повністю відмовлятися від російського газу, але хоче стати серйозним партнером, до якого ставляться як до рівного». За його словами, все залежатиме від фінансових умов. Квєцінський підкреслив, що Польща платить за російський газ одну з найвищих цін у світі та «не може дозволити собі робити так і далі».