Тим, хто уникнув щеплення, буде заборонено відвідувати дитячі садки та школи. А щодо тих, які вже відвідують садки і школи, зобов’язані будуть надати довідку про вакцинацію чи довести, що діти вже перехворіли на кір. Це правило стосуватиметься також персоналу медичних закладів. Закон про це, котрий набере чинності в березні наступного року, ухвалив Бундестаг.

Підставою для його прийняття слугували дані про те, що в Німеччині впродовж двох останніх років на кір захворіло 1500 осіб. Незважаючи на це, чимало батьків усе-таки не бажають прищеплювати своїх дітей від цієї інфекційної хвороби. Їх не переконали навіть широкі роз’яснювальні заходи фахівців. Сам міністр охорони здоров’я ФРН Єнс Шпан став чи не найбільшим пропагандистом вакцинації проти кору. Ідеться не лише про дітей, оскільки це захворювання уражає і дорослих. Шпан вимагає, щоб будь-який лікар, навіть педіатр, був готовий робити щеплення дорослим від кору.

Оскільки вмовляння у цьому разі виявилися не-
ефективними, Бундестаг, схваливши відповідне подання міністерства охорони здоров’я, ухвалив закон про обов’язкову вакцинацію від кору. Це означає, що в батьків немає вибору, щоб відмовитися від щеплення дітей у разі відсутності в них протипоказань.

До того ж такої можливості їм не залишає суворий контроль за дотриманням цього правила. Та покарання за невиконання — від високого штрафу до заборони їхнім чадам відвідувати дитячі заклади. А керівники шкіл та дитсадків зобов’язані повідомляти про порушників у департаменти з охорони здоров’я.

Тим часом громадяни, які вважають «примусовий» закон порушенням їхніх прав, звернулися з позовом до Конституційного суду проти Бундестагу.

Берлін.