Про це нинішнього тижня заявив новий єврокомісар з питань розширення Євросоюзу і європейської політики сусідства Олівер Варгеї на засіданні Комітету з закордонних справ Європарламенту, повідомляє DW.

«Щодо Грузії, Молдови та України та запитання, чи проблеми, які вони мають з Росією, у тому числі з окупацією їхніх територій, не будуть перешкодою для наближення до Євросоюзу. Я думаю, що ні. Ми вже це довели та продовжимо це доводити», — запевнив єврокомісар. Він нагадав, що угоди про асоціацію з цими трьома країнами передбачають імплементацію ними 70 відсотків від усього законодавства ЄС. За словами Олівера Варгеї, ці держави можуть наблизитися до спільноти практично у будь-якій сфері. «Коли я дивлюся на Україну, я вважаю дуже цікавим, якщо ми зможемо тісніше сполучити її з нами — чи в цифровій, чи в енергетичній, чи в транспортній інфраструктурі», — уточнив посадовець. На думку Варгеї, коли потенціал для зближення, передбачений угодами про асоціацію, буде вичерпано, то почнуть говорити про питання членства цих країн у ЄС. Але поки, зауважив єврокомісар, до цього ще далеко.

До речі, напередодні саміту в «нормандському» форматі 64 члени Європейського парламенту закликали лідерів Франції і Німеччини підняти в Парижі питання негайного та безумовного обміну всіма полоненими в найкоротші терміни.