Делегати Кліматичної конференції ООН, що вже другий тиждень триває у Мадриді, власним прикладом демонструють, як ми маємо змінити свій спосіб життя, щоб уникнути кліматичної катастрофи.

Вони не користуються одноразовим посудом, їздять винятково на громадському транспорті чи ходять пішки, саджають дерева й навіть виплачують компенсації за особисті емісії CO2, повідомляє сайт «Новини ООН».

У конференції беруть участь представники майже 200 країн. Делегації доопрацьовують правила імплементації Паризького кліматичного пакту 2015 року, серед яких — зобов’язання країн скоротити викиди парникових газів в атмосферу, які спричиняють глобальне потепління на планеті. При цьому й самі делегати роблять свій посильний внесок у цю боротьбу. 

Як інформує сайт «Новини ООН», чимало учасників, у тому числі й високопосадовці урядів, ходять на засідання пішки чи добираються на місцевому громадському транспорті, наприклад, на метро чи автобусі, прагнучи уникнути збільшення транспортного навантаження на місто й зростання викидів CO2. Місто теж пішло їм назустріч — проїзд для учасників заходу безплатний. Члени низки делегацій із сусідніх країн прибули на конференцію на потязі, а не літаку. Іспанська залізнична компанія RENFE надала їм 35-відсоткову знижку на квиток.

Слід відзначити, що 25-та сесія Кліматичної конференцій мала відбутися в столиці Чилі Сантьяго. Але через протести в місті за місяць до початку зустрічі організатори вирішили перенести її до Мадрида. Тому в уряду Іспанії і ООН було мало часу, щоб звести до мінімуму неминучі наслідки такого великого заходу для довкілля середовища. Але їм багато що вдалося, пишуть «Новини ООН». Вжито заходів зі скорочення відходів, ощадливого використання води й енергії, відходи сортуються за різними категоріях і перевозяться на відповідні очисні споруди. Пакети в місцях продажу харчування виготовлено не з пластику, а з паперу. Ті, хто обслуговує делегатів, зобов’язалися годувати їх переважно місцевими продуктами, причому 65—70% страв — вегетаріанські.

До речі, минулого тижня було опубліковано глобальний гуманітарний звіт ООН, у якому йдеться про те, що в 2020 році рекордні 168 мільйонів людей в усьому світі потребуватимуть допомоги й захисту в кризових ситуаціях, що охопили понад 50 країн. Потреба людей на планеті в гуманітарній допомозі, зазначає ООН, спричинена, в тому числі, кліматичними потрясіннями.