Наймолодша учасниця фестивалю Вікторія Рудоман із Білогородки.

Майже 300 учасників (хорові колективи, фольклорні ансамблі, солісти) з п’яти областей виконували класичні літургійні та світські твори зі скарбниці нації. Як-от, народний аматорський ансамбль «Новопетрівчанка» з Київщини з пісенним зверненням: «Діво чистая, святая, Україну збережи...». Народний аматорський фольклорний ансамбль «Берегиня» з волинського села Княгининок вразив своїм регіональним репертуаром: деякі пісні чули вперше, зауважила член журі Світлана Садовенко, професор НАКККіМ. Викликав захоплення дует «А ми удвох» Таскіри і Володимира Максюти з Білої Церкви, які заспівали «Лебедину вірність», адже разом 47 років, мають семеро дітей і стільки ж онуків та правнуків.

Обнадійливо, що серед учасників щороку багато дитячих колективів та молодих виконавців. Їх гуртують для участі у фестивалі авторка творчого проекту, режисер Ольга Успенська та директорка культурно-оздоровчого центру «Цитадель» Лідія Мельник.

Настоятель храму Преображення Господнього, протоієрей Микола Волосянський (співзасновник фестивалю) наголосив, що звучання української духовної або народної пісні возвеличує і збагачує душу.

Гран-прі отримали хор церкви Святого апостола Андрія Первозваного з Бучі, тріо «Васильові діти» з Волині, а також Михайло Кригін, другокурсник Ірпінського коледжу економіки та права. Серед колективів, які в різних номінаціях посіли перші місця, — народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Блиставчанка» з Київської області, у виконанні якого зазвучала маловідома балада «За горою, горою»; церковнопарафіяльний хор храму святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії ПЦУ (з Бурині Сумської області), керівник якого — протоієрей Дмитро Кубієвич зачарував своїм тенором. А народний аматорський ансамбль «Перевесло» з Ворзеля вразив піснею «Мій рідний храм».

Хвилиною мовчання вшанували загиблих воїнів АТО, волонтерів.

Фото Сергія МАНЧЕНКА.