Проведення широкого обговорення надто серйозної проблеми — розчищення русел гірських і низинних річок Закарпаття — ініціював народний депутат України Василь Петьовка. Керував зібранням голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко. 

Оскільки питання потребує залучення до роботи багатьох служб і структур, то участь у нараді взяли народні депутати Роберт Горват і Владислав Поляк, перший заступник голови ОДА Олексій Гетманенко, прокурор області Володимир Гаврилюк, депутат облради Мирослав Білецький, в. о. директора обласного департаменту екології та природних ресурсів Юрій Шпонтак, представники Басейного управління водних ресурсів річки Тиса та його міжрайонних управлінь, фахівці галузі.

Насамперед наголошувалося про потребу всебічного, комплексного, об’єктивного підходу до виконання цих робіт. Про стан справ доповів головний інженер Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Сергій Бенеш. Фахівець розповів, що роботи з розчистки русла передбачають видалення надлишкових твердих накопичень, які складаються не тільки з піщано-гравійної суміші, а також із намулу, чагарників, затопленої деревини і побутового сміття. Таких щороку лише в Тисі нагромаджується до 400 тисяч кубометрів. Місця скупчення відкладів та їх кількість постійно змінюється, зокрема, після проходження повеней та паводків. Наявність у руслах річок твердих відкладів, які з часом заростають чагарниками і лісом, значно ускладнює проходження повеней на річках, а також суттєво зменшує термін служби гідротехнічних споруд.

Тож регулярна розчистка русел річок є вкрай необхідною. Ще й тому, що вона приносить дохід обласному бюджету (підприємці сплачують десять відсотків від вартості реалізованої піщано-гравійної суміші до спецфонду скарбниці), створюються робочі місця, населення та дорожнє будівництво отримують будматеріали. 

Роберт Горват порушив питання занадто тривалої процедури погоджень в обласних і особливо столичних відомствах документів для таких робіт. Тож запропонував спеціалістам і підприємцям надати народним депутатам від Закарпаття пропозиції щодо оптимізації цієї роботи.

— Наше завдання — комплексно вивчити питання розчистки русел річок в області за запитом народного депутата, — сказав, підсумовуючи дискусію з цього питання, Ігор Бондаренко. — Доручаю департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з фахівцями з інших установ створити робочу групу, яка упродовж двох тижнів узагальнить висловлені пропозиції і надасть їх керівництву області та народним обранцям для ухвалення рішень. Отже, є сподівання, що і в цьому питанні нарешті буде наведено належний лад. Адже, коли їдеш уздовж хоча б норовливої Тиси, Тереблі, Ріки, Тересви, то просто серце болить, скільки родючої низинної землі «забирають» їхні русла!.. Річки «гуляють» (до прикладу, біля міста Хуста) вліво-вправо, скільки їм заманеться. З одного берега до іншого подекуди відстань більше півкілометра. Хоча води мало, русла міліють, заростають верб’ям й іншими чагарниками. А береги десятиліттями й довше не укріплюються, дамб немає — враження, ніби навколо річок ніхто не жив і не живе...