А з мовами — знання, звичаї і традиції. Про це заявив голова 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Тіджані Мохаммед-Банде, повідомляють «Новини ООН».

Цього тижня в Генеральній Асамблеї ООН підбили підсумки Міжнародного року мов корінних народів, яким було оголошено 2019-й. Протягом 12 місяців у всьому світі відбулися концерти, виставки, форуми й дискусії, присвячені проблемі збереження корінних мов, яких налічується майже чотири тисячі — на них розмовляє лише шість відсотків населення світу, а на деяких — тільки кілька чоловік.

Тиджані Мохаммед-Банде нагадав, що мови населення відіграють важливу роль у культурному та політичному самовизначенні й украй важливі для виживання світового співтовариства, бо містять мудрість традиційних знань про навколишнє середовище й міжкультурне спілкування. Але більшість мов може зникнути в майбутні десятиліття.

Із закликом активізувати заходи зі збереження корінних мов виступила зірка фільму «Рома» Яліца Апарісіо. Вона зазначила, що часто батьки бажають забути про своє коріння і приховують від дітей рідну мову через стереотипи, що склалися в суспільстві, й обмежені можливості на ринку праці.