Про це поінформував, зокрема, голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Отож Україна і Росія за посередництва Євросоюзу дійшли згоди стосовно умов транспортування газу терміном на п’ять років з можливістю пролонгації ще на п’ять років. Мінімально гарантований обсяг транзиту становитиме: 65 млрд кубометрів 2020-го і по 40 млрд кубометрів упродовж наступних чотирьох років.

Розкриваючи деталі останніх годин переговорного процесу, виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у Фейсбуці повідомив, що він підписав документи у Відні о 14.30, а голова «Газпрому» Олексій Міллер увечері того самого дня — у Санкт-Петербурзі. «Ми з ним проводили переговори до глибокої ночі, сподіваючись, що підпишемо контракти в одному місці, але мені для підписання потрібні були погодження правління та наглядової ради «Нафтогазу», а також Кабміну, тому довелося перенести підписання і робити це вже по черзі і дистанційно», — пояснив Ю. Вітренко. За його словами, визначним є перехід на європейські стандарти транзиту газу. До цього Україна та Росія діяли за правилами, що склалися ще за радянських часів.

Цікаво, що з 1 січня остаточно завершився анбандлінг «Нафтогазу» — від НАК відокремився оператор газотранспортної системи та розпочав автономну роботу. Втім, договір стосовно транзиту було підписано саме з «Нафтогазом».
Андрій Коболєв пояснив це тим, що «Газпром» не був готовий брати на себе «ризики неефективного українського законодавства», тому ці ризики взяв на себе «Нафтогаз». «Це нестандартний елемент, і для нас він не був неочікуваним. Разом із Кабміном команда «Нафтогазу» вирішила проблему анбандлінгу, але з точки зору законодавства, яке регулює ринок природного газу, ми ще не досягли відповідності європейському законодавству, про що непогано знає Газпром», — роз’яснив А. Коболєв. «Ми не в захваті від такого варіанта, але це той елемент компромісу, який я називаю якраз компромісом. Тому для нас дуже важливо як для країни завершити реформу ринку природного газу», — додав він.

Варто підкреслити й те, що в підписаних угодах йдеться саме про транзит газу. Переговори про відновлення прямих поставок блакитного палива з Росії в Україну не ведуться. За словами Андрія Коболєва, з цього приводу триває достатньо інтенсивна та емоційна дискусія всередині українського уряду та більш широкого політикуму. «Після її закінчення, я думаю, ми до цієї розмови зможемо повернутися. Поки що «Нафтогаз» такі перемовини не веде», — підкреслив він.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що Україна ще не готова для повернення до прямого постачання газу з РФ і має намір це робити тільки в рамках загальноєвропейського ринку. Про це він повідомив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна». «Я вважаю, що ми ще не дозріли для повернення до прямих постачань. Але питання навіть не в цьому. Моя мета як віце-прем’єр-міністра з євроінтеграції полягає в тому, щоб газовий ринок України функціонував виключно на підставі норм Європейського Союзу, Третього енергетичного пакета, і щоб наша енергетика була інтегрована в європейську енергетику. Ніде в правилах Євросоюзу не написано, що ти не повинен купувати газ у певної країни», — повідомив Д. Кулеба. На його думку, питання в тому, щоб РФ більше ніколи не використовувала газ як інструмент шантажу або корумпованості національних еліт, як це було всі попередні роки незалежності, до 2014-го.

Ще один важливий елемент домовленостей — врегулювання судових спорів. Напередодні підписання «Газпром» повернув майже 3 млрд доларів згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, втім, інші спори (загальна сума позовних вимог до російського монополіста становила 12,2 мільярда доларів) домовлено анулювати.

Вл. інф.