Читаєш казки українського письменника Василя Шкірі й дивуєшся: як йому, котрий уже звідав круті повороти життя, вдається тонко відчувати дитячий світ?

Щойно у видавництві «Карпати» побачила світ нова книжка Василя Шкірі «Житіє Зайчика-контрабандиста». Тут усе ніби змалку знайоме й водночас незвичне. Баба Яга — на диво доброзичлива. А Їжачок готує незвичайні ліки, що роблять звірів добрими. Та ті ліки закінчились, бо бігла Мишка, хвостиком махнула, і... Або ось казка-детектив «Житіє Зайчика-контрабандиста».

У книжці — 13 казок, пригодницька повість-казка та п’єса на дві дії. Кожен твір відзначається набором цікавих тем і глибоких проблем. Голова Закарпатського осередку Спілки письменників Василь Кузан у передмові до видання називає Василя Шкірю новатором дитячої української літератури, адже він у цікавий спосіб поєднує казкове і реальне, навіть повсякденне. Скажімо, в казці «Як Лисиця мріяла стати царицею звірів» йдеться ні про що інше, як про вибори! У «Годівничці для Синички» — навіть про депутатську недоторканість, парламентську коаліцію і таке інше. А в «Житії Зайчика-контрабандиста» — зокрема, про політологів, які стрибають з однієї телестудії в іншу.

У творах, вміщених у цій книжці, можна впізнати й реальні місця, пов’язані з біографією автора. Він народився у Загатті. У цьому ж селі живе Бджілка з «Хто дбає, той і має». Сюди прямує до своєї бабусі Михайлик із «Годівнички для Синички». 

Книжку майстерно проілюструвала Ольга Ладижець.

Іршава.