Фото: president.gov.ua
 


Діти, які вижили в Освенцімі, в куртках для дорослих ув’язнених, стоять за огорожею з колючого дроту.

Архівне фото з сайту collections.ushmm.org

Спогади в’язнів Аушвіца, багато з яких видані в книгах, дуже складно читати, оскільки неможливо при цьому стримати сльози. Про це в Польщі на вечері з нагоди відзначення 75-ї річниці звільнення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау сказав Президент України Володимир Зеленський. На заході були присутні колишні бранці табору та їхні родини. У своєму виступі глава держави наголосив, що для нього честь і відповідальність зустрітися з тими, хто пережив Голокост та перебування в концтаборі, повідомляє прес-служба Президента України.

«Мабуть, людство ще не вигадало слів, які могли б описати незламність і силу вашого духу», — звернувся до присутніх В. Зеленський. «Ви це зробили! Ви неймовірні люди! Дуже сильні й дуже сміливі. Ви надихаєте ніколи не здаватися. Голокост називають найтемнішим періодом в історії людства. І ви — промені сонця, які перемогли темряву», — наголосив він.

Нагадаємо: вчора, 27 січня, у світі відзначали День пам’яті жертв Голокосту. Цього дня 1945 року радянські війська звільнили найбільший нацистський табір смерті Аушвіц-Біркенау, поблизу польського міста Освенціма. Точна кількість загиблих у таборі невідома, оскільки багато документів було знищено. Історики сходяться на думці, що в Аушвіці знищили майже півтора мільйона людей, більшість з яких — євреї.

Учора ввечері на території Музейного комплексу «Аушвіц-Біркенау» відбулися жалобні заходи, в яких взяли участь десятки міжнародних делегацій, українську очолював Президент Володимир Зеленський.

Під час візиту до Польщі глава Української держави у коментарі «Дойче велле» підкреслив, що кожний четвертий єврей, який загинув упродовж Другої світової війни, був українським євреєм. «Тому всі українці розуміють, що таке Голокост. Велика трагедія, тому ми тут», — сказав В. Зеленський.

Виступаючи перед колишніми в’язнями, він також підкреслив: «Міжнародна спільнота має об’єднатися й не допустити будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму. Має стояти на сторожі гуманізму, толерантності та свободи. Зупинити зло, перш ніж воно стане небезпечним для людства». 

Також глава держави наголосив, що Голокост — це жахлива трагедія єврейського народу й трагічний урок для всього людства, і закликав пам’ятати цю сторінку історії та ніколи не допустити її повторення. «Це наш обов’язок перед пам’яттю мільйонів невинних жертв, мільйонів євреїв. Це наш обов’язок перед усіма майбутніми поколіннями», — сказав він.

Окремо Володимир Зеленський відзначив Праведників народів світу. Це ті, хто не був байдужим і ризикував власним життям для порятунку євреїв. Він нагадав, що понад дві з половиною тисячі українців удостоєні цього високого звання.