Головним мотивом для відставки кабінету міністрів стала незгода соціал-демократів з поправками, внесеними до закону про місцеві вибори. Вони передбачають обрання мерів у два тури, а не в один, як це було раніше. Ініціативу соціалістів підтримали й представники Демократичного союзу угорців у Румунії. У двох цих політичних сил набиралося 228 депутатських голосів, а для відправки уряду Людовіка Орбана у відставку необхідно було 233. Несподівано для багатьох необізнаних за вотум недовіри проголосувало набагато більше народних обранців — 261.

ЗМІ зазначають, що в Національно-ліберальній партії були не тільки готові до такого повороту подій, а й навіть спеціально внесли до виборчого закону поправки, які обурили соціалістів і спровокували їх на цей крок. Адже за ним обов’язково мають бути призначені позачергові парламентські вибори, а вони нині вигідніші націонал-лібералам, а не їхнім політичним опонентам. Згідно з останнім опитуванням громадської думки, проведеним у січні соціологічним агентством IMAS, дії Національно-ліберальної партії підтримують 47% опитаних, тоді як Соціал-демократичну партію хотіли знову бачити в керівництві країни заледве 20%. Президент Клаус Йоганніс і Людовік Орбан ще на початку січня відчули зміни в настроях громадян й дійшли висновку: на тлі різкого падіння рейтингу соціал-демократів необхідно проводити дострокові вибори в парламент. Тим більше, що його склад не відповідає настроям у суспільстві. Але для цього уряд має піти у відставку.

Якби Людовік Орбан сам оголосив про відставку свого кабінету міністрів, то втратив би частину довіри в певних виборців. Тому його уряд і вніс зміни до закону про вибори, які підтримала більшість громадян країни, а потім затвердив парламент. А в соціалістів вони викликали невдоволення, і вони оголосили вотум недовіри уряду. На що націонал-ліберали й очікували.

Тепер, згідно з конституцією, президент повинен призначити службовий уряд і оголосити про проведення дострокових парламентських виборів. На думку політологів, яку озвучила редакція радіо Digi, Клаус Йоганніс на посаду тимчасового прем’єра знову запропонує кандидатуру Людовіка Орбана. Той у свою чергу тимчасовими виконувачами обов’язків міністрів призначить переважно осіб з  кабінету,  який пішов у відставку, бо під час обговорення вотуму недовіри він заявив, що цілком задоволений результатами їхньої роботи. «Я пишаюся тим, що ми зробили за останні три місяці. Ми змогли мінімізувати шкоду, завдану країні соціал-демократами», — процитувала слова Орбана газета Libertatea. 

Чимало ЗМІ відзначають, що президент проведе консультації з усіма політичними силами й назве дату проведення дострокових парламентських виборів. Вони можуть пройти разом із виборами місцевих органів влади, які мали відбутися влітку цього року.