«Влада в Азербайджані належить народу». Ці слова першого Президента країни Гейдара Алієва в залі засідань парламенту Азербайджану як нагадування парламентаріям, що вони зобов'язані насамперед представляти інтереси народу (на знімку).

Нині в країні спостерігається незвичайна передвиборна активність. Адже ці вибори позачергові, й ніхто заздалегідь до них не готувався. Насамперед це відбилося і на самій передвиборній агітації. Особливість нинішніх виборів відсутність теледебатів кандидатів, максимальне використання для реклами кандидатів соцмереж та Інтернету, агітація кандидатами і їхніми представниками безпосередньо за місцем проживання виборців. До того ж у містах майже не побачиш зовнішньої політичної реклами, таких «приставучих», нудних і набридлих нам білбордів.

Нагадаю, що  позачергові парламентські вибори було ініційовано правлячою партією «Новий Азербайджан», яка сьогодні має 69 із 125 депутатських місць. Версій причин дострокових виборів кілька. З офіційних необхідність оновлення парламентського складу за рахунок залучення молоді, яка має сучасні знання, навички застосування нових технологій і здатна активно впроваджувати їх у державне життя. Омолодженню парламенту сприяло і законодавче рішення про зниження вікового цензу для депутата до 18 років. На думку керівника апарату Народних зборів Азербайджану Сафи Мірзоєва (на знімку), очікується оновлення за рахунок молодих обранців не менше половини складу депутатів. Апарат готовий до повноцінної організації роботи нових депутатів, а також до структурних і кадрових змін після формування парламенту Азербайджану та обрання його керівництва.

Слід зазначити, що особливістю цих виборів також стала й участь реально опозиційно налаштованої стосовно нинішньої влади частини населення, що свідчить про розуміння владою необхідності еволюційних, а не революційних змін у країні.

Для довідки

Опозиції в парламенті Азербайджану немає з 2010 року. А вибори в парламент в 2015-му опозиція взагалі бойкотувала.

На вибори до Азербайджану від Верховної Ради України з метою розвитку міжпарламентських відносин приїдуть народні депутати Валерій Колюх, Володимир Крейденко, Людмила Марченко.

На знімку: на вулицях Баку немає політичної реклами й зовні ніщо не сповіщає про вибори до парламенту.

Фото автора.

Баку.