Про це повідомила прес-служба Президента, інформуючи про візит глави держави до Ватикану та Італійської Республіки, який відбувся 7-8 лютого. «Головне, про що ми говорили, — це мир. Він навіть назвав мене «Президентом миру» — ось такий у мене зараз імідж у Європі», — зауважив Володимир Зеленський після аудієнції.

Також глава Української держави та Його Святість обговорили гуманітарні ініціативи для допомоги дітям і захисту довкілля. «Безмежно вдячний Його Святості за ініціативу «Папа для України», що допомогла 900 тисячам українців, які постраждали на Донбасі», — наголосив Володимир Зеленський і зауважив, що українські церкви відіграють надзвичайно важливу роль у поширенні правди та розвитку суспільства. Президент зазначив, що Його Святість Папу Франциска дуже чекають в Україні, де він має надзвичайно велику підтримку та довіру. «Я його запросив в Україну. Я впевнений, що він буде в Україні — не тільки в столиці. Я сказав, що для того, щоб до кінця зрозуміти, що в нас відбувається на сході, треба їхати на схід», — сказав Володимир Зеленський, повідомляє прес-служба Президента.

Про мир, ситуацію на тимчасово окупованих територіях України, та питання, з цим пов’язані, йшлося і під час зустрічі Володимира Зеленського з Прем’єр-міністром Італії Джузеппе Конте. «Я звернувся до Прем’єр-міністра з тим, щоб були закриті незаконні офіси «ДНР» та «ЛНР», які відкрилися у кількох містах Італії», — сказав глава держави в коментарі ЗМІ.  

Також обговорили справу бійця Нацгвардії України Віталія Марківа, ув’язненого в Італії. «Я розумію, що Прем’єр-міністр не може впливати на італійський суд. Але я показав детально, що там відбулося, на якій відстані він був від місця убивства. І що ми повинні забрати хлопця», — повідомив Президент, інформує прес-служба.

Окрім того, під час перемовин йшлося про розвиток співпраці між країнами в усіх сферах взаємного інтересу. Окрему увагу було приділено питанням торговельно-економічного, інвестиційного співробітництва та розвитку контактів між бізнес-колами, оскільки Італія — в трійці найбільших економічних партнерів України в ЄС та один з основних торговельних партнерів у світі. Президент наголосив на великому потенціалі для виведення взаємодії між Україною та Італією на якісно новий рівень. Зокрема, він висловив інтерес до активного залучення італійських інвесторів до масштабної приватизації в Україні, а також участі італійських компаній у реалізації інфраструктурних проектів і розвитку української енергетики.

«Наш уряд працює на спрощення економічних та бізнес-процесів. На цей рік у нас великі плани щодо будівництва доріг, мостів, розвитку портів та аеропортів. Ми будемо раді бачити італійських інвесторів в Україні і зробимо все заради безпеки їхніх інвестицій. Давайте разом будувати в Україні та створювати робочі місця», — зазначив Президент.

Під час зустрічі з Президентом Італії Серджіо Маттареллою також ішлося про розвиток політичного діалогу, перспективи торговельно-економічної та інвестиційної співпраці, підтримку Італією процесу реформ в Україні та інтеграції нашої держави до євроатлантичних структур.

Серджіо Маттарелла позитивно оцінив роль української громади в Італії, яка робить важливий внесок у розвиток міжлюдських контактів між країнами, інформує прес-служба Президента.

Фото прес-служби Президента України.