У Німеччині нині мешкає 21 млн пенсіонерів. Досі щороку уряд неухильно і стабільно підвищував їм пенсійні виплати. На більшу суму усі вони можуть розраховувати і в 2020-му.

Базова пенсія, бідність у старості і пенсійний податок — упродовж кількох останніх місяців дискусії і суперечки щодо цього були суперечливішими, ніж будь-коли. А в зв’язку з останніми дослідженнями чимало економічних експертів переймаються питанням: як німці можуть зберегти рівень свого життя у похилому віці?

Але нині для таких людей є хороша новина: як і в попередні роки, їхні пенсії зростуть: уже до 1 липня вони підвищаться на 3,15% у Західній Німеччині, і на 3,92% — у східній частині країни.

Такі дані оприлюднено в звіті федерального уряду про пенсійне страхування за 2019-й. У ньому також повідомляється, як зростатиме розмір пенсійних виплат упродовж наступних 15 років. Із звіту випливає, що мешканці ФРН похилого віку можуть розраховувати, що до 2033-го їхні пенсії буде підвищено на 36,5%.

А вже цього року пенсіонери Західної Німеччини, за щомісячних виплат в тисячу євро, отримають додаткових 31 євро 50 центів, Східної — 39 євро 20 центів. Щоправда, значна частина німецьких пенсіонерів до такої пенсії «не дотягує»: є такі, що отримують її в розмірі 400, 600 чи 800 євро. Які надбавки матимуть вони — поки що невідомо.

Берлін.