Осередок першого поштовху з магнітудою 5,7, який було зафіксовано о 8.52, перебував за 141 кілометр на захід від іранського міста Тебріз і за 71 кілометр на південний схід від турецького міста Озалп. Він залягав на глибині в шість кілометрів. За повідомленням турецького інформаційного агентства «Анадолу», в провінції Ван зруйновано 250 будинків і 300 будівель господарського призначення, ще майже 700 будинкам стихія завдала серйозної шкоди. Під уламками загинули принаймні 9 осіб, серед яких кілька малолітніх дітей, а поранення дістали 75.

Другий поштовх у цьому районі стався вже ввечері, о 19.30. Завдяки тому, що всі мешканці залишили свої будинки, жертв унаслідок цього землетрусу, за словами міністра внутрішніх справ Туреччини Сулеймана Сойлу, не було.

Але другий удар зруйнував ще кілька десятків будівель.

У понеділок вранці новий землетрус стався вже в західній частині Туреччини — у провінції Маніса. Фахівці Управління із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій повідомили, що із серії підземних поштовхів найдужчий був магнітудою 4,8. Його осередок залягав на глибині 7 кілометрів в районі міста Акхісар. З нового району землетрусів відомостей про жертв і руйнування до 12.00 понеділка, не надходило.

А в провінції Ван і в понеділок тривали розбір завалів і пошук зниклих людей. Найбільше постраждало село Озпинар, де було багато старих будівель. Вони перетворилися на купи каміння.

Грецький професор Ефтіміос Леккас, який стежить за сейсмологічною ситуацією в цьому районі, повідомив, що більша частина Туреччини перебуває на Анатолійській плиті, яка витісняється на захід у результаті зіткнення між Аравійською і Євразійською плитами. Це супроводжується двома великими зонами розламів. Рух ними історично було причиною багатьох великих і руйнівних землетрусів. Останнім на Східно-Анатолійському розламі був землетрус 24 січня цього року, магнітуда якого сягала 6,8. Тоді загинула 41 людина і ще 1604 дістали поранення. Він не виключив повторення поштовхів і на сході, і на заході Туреччини.