Серед головних нововведень: визначення російської мови «мовою державоутворюючого народу», закріплення в Основному Законі статусу шлюбу як союзу чоловіка й жінки, законодавча заборона на «применшення подвигу» у Велику Вітчизняну.

Поправки від Путіна було передано до парламенту в понеділок. Спікер Думи В’ячеслав Володін повідомив журналістам, що депутати вже обговорили їх і сприйняли зі схваленням, інформує російська служба ВВС. Віце-спікер Держдуми Петро Толстой заявив журналістам, що особисто для нього найважливішою є пропозиція про закріплення в Основному Законі поняття шлюбу як союзу чоловіка й жінки: 

«Я радий, що ця поправка з’явилася за підписом глави держави», повідомляє  РІА «Новости».

Поправки викладено на 24 сторінках. Зокрема, Путін запропонував доповнити третій розділ закону згадуванням про Бога: «Російська Федерація, об’єднана тисячолітньою історією, зберігаючи пам’ять предків, що передали нам ідеали й віру в Бога, а також наступність у розвитку Російської держави, визнає державну єдність, що склалася історично».

За відомостях ЗМІ, внести в конституцію згадку про Бога запропонував глава МПЦ Кирил. Поки що не зрозуміло, як на це відреагує та частина населення країни, яка сповідує не християнські релігії.

Статтю 67 конституції запропоновано доповнити поправкою «про історичну правду»: «Російська Федерація вшановує пам’ять захисників Батьківщини, забезпечує захист історичної правди. Применшення значення подвигу народу під час захисту Батьківщини не допускається». У цій же статті має бути зазначено, що РФ — правонаступниця СРСР на своїй території і повинна створити умови для виховання в дітей «патріотизму, громадянськості й поваги до старших», «духовного, морального, інтелектуального і фізичного розвитку», повідомляє ВВС.

Пункт про недопущення «дій, спрямованих на відчуження частини території Російської Федерації, а також закликів до них» вочевидь внесено для того, щоб законодавчо «прикріпити» до РФ анексовані цієї країною території, насамперед Крим.

У пункті про мови Путін запропонував записати, що республіки Росії мають право «встановлювати національні мови як державні поряд з російською». При цьому російській мові визначено статус «мови державоутворюючого народу».

На думку російського політолога Костянтина Калачова, нова конституція РФ відбивати погляди, уяви й цінності самого Путіна, «який вважає за необхідне закріпити статус шлюбу як союзу чоловіка й жінки й припинити замах на історичну правду — як він її бачить», цитує ВВС. Внесені пропозиції видаються дивними. «Виходить, що нам предки заповіли й віру в Бога, й ідеї комунізму, — зауважив політолог. — Але Путін — як дзеркало для більшості росіян. Більшість нічого дивного у поправках не побачить, погодиться з ними й підтримає традиційні цінності».