На нейтральній смузі вже скупчилося кілька тисяч біженців, які сподіваються пробратися на грецьку територію і чинять відчайдушний опір прикордонникам та військовикам. А з турецького боку до кордону йдуть і йдуть нові групи мігрантів. 

У зв’язку із цим 2 березня влада Греції оголосила про проведення загальновійськових навчань із застосуванням бойової зброї, яке триватиме 24 години в прикордонних районах і в Егейському морі. Вони необхідні для того, щоб армія та інші силові структури перебували в повній готовності для відбиття атак і захисту державного кордону в районі Евроса та Егейського моря.

Грецькі ЗМІ повідомили про небезпечні зони, в яких суворо заборонено пересування чи перебування людей, транспортних засобів і тварин. Головне військове управління внутрішніх справ і островів Греції попередило, що з 2 березня протягом доби здійснюватиметься тренувальна стрільба з легкої і важкої вогнепальної зброї у відкритому морі на шельфі на схід від грецьких островів.

У понеділок грецьким спецпризначенцям довелося відкривати й попереджувальний вогонь у повітря для припинення спроб прорватися на територію країни. Поки одна група мігрантів закидала грецьких силовиків камінням і палаючими предметами, інша намагалися зробити проходи в дротовому загородженні. Лише постріли в повітря зупинили їхні дії з прориву кордону.

Тим часом з Анкари заявили, що найближчим часом до кордону підійдуть ще мігранти, які бажають стати європейцями. Турецька влада також повідомила про загибель двох біженців у зоні протистояння і обвинуватила в їхній смерті грецьких прикордонників. Про це заявив в Анкарі й президент Туреччини Реджеп Ердоган на спільній прес-конференції c прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим. За його словами, грецькі сили безпеки вбили двох мігрантів і тяжко поранили одного. 

Офіційний представник грецького уряду Стеліос Пецас назвав це дезінформацією, яка має викликати додаткову злість у мігрантів, котрі штурмують грецький кордон.

У вівторок до грецького Александропуліса прилетів голова Європейської Ради Шарль Мішель. Разом із прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом він побуває в зоні напруження на грецько-турецькому кордоні щоб на місці ознайомитися із ситуацією, що склалася.

А в середу міністри внутрішніх справ країн Євросоюзу на екстреній зустрічі обговорять ситуацію в новій гарячій точці континенту. І спільно вирішуватимуть, як і чим вони можуть підтримати Грецію і Болгарію, котрим загрожує новий потік біженців з Туреччини. 

Хоча, заради справедливості, слід зазначити, що біля болгарсько-турецького кордону напруження немає. Але болгарська влада направили туди додаткові сили прикордонної поліції, яка веде цілодобове спостереження за станом багатокілометрового загородження з колючого дроту. Поки біженці в цьому районі ще не з’являлися.