«Є заклик до всіх громадян України, які все ще планують або вже запланували і не поїхали в туристичну подорож: МЗС закликає утриматись від здійснення туристичних поїздок в країни, уражені коронавірусом. Особливо це стосується найбільш популярних напрямів — Єгипет, Таїланд і тому подібне», — заявив учора міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу, проведеного за підсумками засідання оперативного штабу МЗС задля реагування на поширення коронавірусу COVID-19 у світі. «Шановні українці, ми зробимо все для того, щоб захистити вас та допомогти вам, але, будь ласка, утримайтеся від рішень, які самих вас ставлять під загрозу», — сказав він.

Міністр запевнив, що МЗС та дипломатичні установи за кордоном будуть «максимально мобілізовані, щоб кожен громадянин, де б він не знаходився у світі, отримав необхідну підтримку». Він закликав співгромадян у разі потреби звертатися на гарячу лінію МЗС: 044-238-16-57.

Окрім того, Дмитро Кулеба звернувся до наших співвітчизників за кордоном, у яких через запровадження обмежувальних заходів в країнах їхнього перебування можуть виникнути проблеми з документами або з перевершенням ліміту часу перебування. У таких випадках міністр закликав також звертатися на гарячу лінію і пообіцяв, що МЗС працюватиме з урядами відповідних країн, щоб українці змогли уникнути штрафів і будь-яких наслідків. Водночас він наголосив, що це стосується лише доброчесних громадян. «Шахраїв, які недоброчесно намагатимуться скористатися кризою для вирішення особистих питань, ми будемо чітко виявляти і діяти відповідно», — сказав міністр.

Також під час брифінгу стало відомо, що Україна розпочала підготовку евакуації другої групи наших громадян з Китаю. Дмитро Кулеба попросив ЗМІ поширити цю інформацію, щоб усі українці, які бажають евакуюватися з Уханя, звернулися до нашого посольства в Китаї. Принагідно він повідомив, що в ніч на четвер «у безпеці й здоровими повернулися двоє громадян України, котрі до цього перебували на судні Grand Princess, яке було ізольоване». Попри те, що ці люди кілька разів пройшли тести і не мають ознак захворювання коронавірусом, їх як додатковий захід безпеки помістили до медзакладу для продовження обсервації.

«Настав момент, коли ми маємо бути гнучкими, допомагати один одному проходити цей складний час так само, як це робиться в інших країнах», — підсумував глава МЗС. Він зауважив, що ситуація щодень змінюється, і можуть змінюватися і запобіжні заходи, які запроваджують в нашій та інших країнах. І також повідомив, що Україна проводить постійні консультації із зарубіжними партнерами задля підвищення безпеки громадян в умовах поширення коронавірусу в світі.