Федеральний Інститут імені Роберта Коха з вивчення інфекційних захворювань і тих, котрі не переносяться, підвищив рівень загрози зараження коронавірусом з помірного до високого. Водночас глава цього закладу Лотар Вілер назвав адекватними обмежувальні заходи, запроваджені урядом Німеччини. Він також вважає, що пандемія може тривати майже два роки.

Під час прес-конференції — вони відбуваються щоденно — Вілер на запитання: «Чи збережуться обмеження впродовж усього часу?» відповів, що в екстремальних випадках це можливо, але, виходячи з поточної ситуації, котру слід аналізувати. За словами Вілера, кожен п’ятий випадок зараження вірусом протікає у тяжкій формі. І поки що неможливо спрогнозувати рівень смертності.

Очільник Інституту імені Роберта Коха також пояснив, що пандемії поширюються хвилями, але їх швидкість важко передбачити. На його думку, мине багато років, поки коронавірусом заразиться кількість людей на рівні 60—70 відсотків, у яких виробиться імунітет проти нього. Тривалість пандемії коронавірусу значною мірою залежатиме від того, сказав Лотар Вілер, коли розпочнеться застосування вакцини проти нього.

Тим часом у німецьких клініках стає дедалі більше проблем через наплив інфікованих пацієнтів, а медики передбачають брак місць для них. Кожна земля шукає можливості змінити ситуацію на краще. Приміром, сенат Берліна ухвалив рішення екстрено створити клініку для таких хворих. У столиці є виставкові площі, де було споруджено тимчасове житло для біженців. Упродовж двох тижнів його переобладнають на клініку для тих, хто захворів від коронавірусу. Тут розмістять одну тисячу ліжок для пацієнтів, а також встановлять апарати штучного вентилювання легень, які мають надійти впродовж тижня. У переобладнанні приміщення допоможуть солдати Бундесверу.

Уряд ФРН також подбав про повернення громадян Німеччини, котрі нині перебувають за її межами. За повідомленням міністра закордонних справ Гайко Мааса, на ці заходи спрямовано 50 млн євро. Він також застеріг співвітчизників від поїздок за кордон до стабілізації ситуації. «Будь ласка, залишайтеся удома!» — закликав німецьких громадян глава зовнішньополітичного відомства.

Про нові обмеження, зокрема заборону на в’їзд для громадян країн, котрі не є членами ЄС, заявила канцлерка ФРН Ангела Меркель. Обмеження діятиме щонайменше впродовж 30 днів. Вона також закликала співвітчизників до згуртованості. Саме від згуртованості, яку виявить німецький народ, залежить його перемога над епідемією вірусу COVID-19, заявила Ангела Меркель.

У відеозверненні до співгромадян щодо поширення вірусу Меркель сказала: «Сприймайте це серйозно. Після Другої світової війни в нашої країни не було біди, подолання якої так сильно залежало б від нашої спільної солідарності». Канцлер Ангела Меркель вважає, що проблема, котра виникла з епідемією, стає перевіркою для німців, яка виявить, наскільки вони готові до «соціальної взаємодії».

Берлін.