Фото: elpais.com

Після двох тижнів сповільнення економіки в Іспанії відновлюють роботу підприємства, які не належать до критичної інфраструктури, зокрема у сфері промисловості та будівництва.

Легковажність чи необхідність?

З 30 березня уряд Іспанії зобов'язав усі підприємства, не пов'язані із забезпеченням базових потреб, припинити свою роботу. Загалом карантинні обмеження продовжаться, але в обсязі, оголошеному 14 березня: залишаються зачиненими школи, ресторани і бари, спортивні та культурні заклади.

Разом із першим послабленням обмежень впроваджуються додаткові заходи безпеки. Зокрема, поліція роздасть 10 мільйонів масок тим людям, які будуть їздити на роботу у громадському транспорті.

Також оприлюднюють "протокол безпеки" для підприємств, які відновлюють роботу. Крім поради максимально залишати людей на дистанційній роботі, радять подбати про забезпечення дистанції, обов'язково використовувати маски працівникам, які працюють на відстані двох метрів одне від одного; людям радять дезінфікувати предмети, які виносили з дому, такі як окуляри та мобільні телефони.

Серед управлінців та фахівців медичної сфери немає одностайної думки, чи не зарано прийняли таке рішення. Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на El Pais, у женералітаті Каталонії назвали послаблення "легковажністю". Голова уряду автономної громади Мадрида Ісабель Аюсо наголосила, що допустити другу хвилю епідемії нині було б неприпустимо.

Як зазначає епідеміолог, член наукової дорадчої групи при уряді Іспанії, Тоні Трілья, після запровадження карантину мобільність населення в містах знизилася приблизно на 70 відсотків, після запровадження жорсткого карантину – ще на 10 відсотків. "Зараз мобільність може знову зрости на 10 відсотків і трохи зрости кількість заражень, але 70 відсотків людей залишатимуться вдома, як і раніше", – каже він.

Нагадаємо, загальна кількість людей, які загинули від вірусу в Іспанії, наближається до 17 тисяч.

У Франції продовжать карантин

Тим часом продовжити карантин обіцяють у Франції. Сьогодні, 13 квітня, з відповідним зверненням планує виступи президент Еммануель Макрон. Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Le Figaro.

Очікується, що він оголосить про продовження обмежень на кілька тижнів, імовірно, до 10 травня. Карантин у країні діє із 17 березня.

Французька влада побоюється сценарію другої хвилі через поспішне зняття обмежень, тому їх будуть скасовувати поступово і тільки після стабілізації рівня поширення хвороби. Навіть після 10 травня великі зібрання, культурні чи релігійні події можуть залишатися забороненими протягом декількох тижнів.

У Франції кількість загиблих від нового коронавірусу збільшилася до майже 14 тисяч, але кількість пацієнтів, які перебувають у відділеннях інтенсивної терапії, знижується третій день поспіль.

В Італії різке падіння рівня смертності

А в Італії протягом останніх 24 години зареєстровано різке падіння рівня смертності, пов'язаної з коронавірусом. Про це свідчать нові дані Департаменту цивільного захисту Італії. Так, 12 квітня вони інформували, що "за минулу добу загинула 431 людина, в якої було діагностовано Covid-19. Це найнижчий показник з 18 березня, коли в Італії зафіксували 427 жертв епідемії. Відтоді жодного дня смертність не була нижче за 540 людей на добу". Загальна кількість загиблих в Італії за час епідемії – 19899 осіб.

Відносно низькою, за італійськими мірками, є кількість нових діагностованих хворих за минулу добу (4092 особи). Утім, цей показник не є рекордним – останніми тижнями були дні з меншою кількістю нових хворих.