Суворі передвеликодні запобіжні заходи, запроваджені урядом Греції у зв’язку з вируванням коронавірусу, почали викликати роздратування у волелюбних греків. Їм заборонили не тільки їхати на Великдень у села до батьків, а й розгулювати вільно й без причини вулицями, ходити на пляжі, робити фізичні вправи на спортивних майданчиках.

Прем’єр-міністру Кіріакосу Міцотакісу навіть довелося в Страсний понеділок виступити по телебаченню зі зверненням до народу. Він нагадав, що Греція перебуває в самому розпалі епідемії, і будь-які самозаспокоєність і недисциплінованість можуть спричинити погані наслідки. «Війна нами ще не виграна», — наголосив глава уряду. І пояснив, що повернення до нормального життя буде поступовим, поетапним і тільки тоді, коли воно буде підкріплено науковими й статистичними даними. Прем’єр попередив: заходи щодо захисту людей похилого віку й осіб, які страждають на серйозні захворювання, буде продовжено й після закінчення загального карантину.

Міцотакіс назвав нинішній Святий тиждень «найважливішим» у боротьбі з коронавірусом і закликав громадян відзначати Великдень вдалині від церков і великих компаній. Він підкреслив, що квітень стане найкритичнішим місяцем у боротьбі проти коронавірусу. «Сьогодні я кажу вам, що найкритичнішим є цей тиждень. Це справді Великий тиждень, щоб згадати страсті й жертви, подолати Голгофу пандемії і досягти Воскресіння. Зараз на карту поставлено не нашу віру, а здоров’я вірян. Дуже тонка нитка відокремлює перемогу від катастрофи, і якщо ми не виконуватимемо поради експертів до кінця, то можемо зруйнувати все, чого раніше досягли. Тому закликаю — не йдіть до храмів. Я знаю, це дуже складно, але необхідно», — сказав прем’єр-міністр Греції.

Він також закликав народ довіряти державі й уряду, запевнивши, що вони нікого не залишать у біді. Міцотакіс оголосив, що 155 тисяч безробітних до свята отримають одноразову допомогу в розмірі 400 євро, будуть підтримані й незаможні, й багатодітні родини.

Греків також дуже непокоїло те, що вони придбали місячні й річні квитки на проїзд у громадському міському транспорті, але так і не скористалися ними. Зі спеціальним поясненням із цього приводу виступив міністр транспорту Костас Караманліс. Він запевнив, що власникам місячних проїзних повернуть кошти. А якщо було куплено проїзний на рік за 300 євро, при подовженні його дії вартість проїзду за один чи два місяці (термін, коли діяв карантин) віднімуть, і кожен його власник отримає право на знижки. Міністр запевнив, що уряд запровадить 10-відсоткові знижки й для покупців нових проїзних. Тим самим фінансову підтримку матимуть не тільки громадяни, а й транспортні компанії, яким уряд компенсує ці втрати.

Грецькі ЗМІ дуже обережно зазначають, що всі заборони на пересування в містах і між населеними пунктами, прийняті для запобігання поширенню коронавірусу й чинні до 27 квітня, на думку експертів, почнуть, можливо, покроково скасовувати в перших числах травня. Зараз усі аспекти цих скасувань обговорюють в уряді.