У ФРН станом на ранок 14 квітня зареєстровано понад 130 тисяч випадків зараження коронавірусом, кількість померлих — 3 тисячі 194 особи. Але, за повідомленням відомства з охорони здоров’я, вже спостерігається уповільнення поширення інфекції, а дедалі більше людей одужують — 68 200.

Та, незважаючи на такі позитивні результати, німці налаштовані скептично. За опитуванням, здійсненим інститутом YouGov, 44% вважають, що від карантинних обмежень відмовлятися зарано, і виступають за продовження цих заходів і після 19 квітня, 12% пропонують зробити їх жорсткішими, 32% висловились за послаблення карантину і лише 8% — за їх повне скасування.

Проте наслідки від обмежень спонукали парламент підготувати план порятунку економіки і Німеччини, і ЄС. Ідеться передусім про зменшення залежності від світових ринків у разі майбутніх можливих пандемій. Гіркий досвід COVID-19 переконав, що світова торгівля не має спричиняти залежність. Про це йдеться у статті видання Bild am Sonntag. «У Німеччині та Європі ми маємо бути спроможними захистити своїх громадян та економіку власними силами в умовах кризи. Ось чому нам потрібен сильний європейський суверенітет», — заявив в інтерв’ю депутат Александр Добриндт.

Запропонований Бундестагом план передбачає випуск у Європі важливих ліків, захисного вбрання, медичного обладнання, створення в лікарнях резервів медперсоналу та ліжок у відділеннях інтенсивної терапії для надзвичайних випадків. Серед іншого — розробка цифрової структури, котра давала б змогу працювати дистанційно без передавання даних за кордон, запровадження у зовнішньоекономічне право норм, котрі захищали б німецькі компанії від поглинань через кризу. Уряд має вивчати кожну спробу іноземної особи придбати в німецькій фірмі частку, більшу ніж 10%.

Тим часом канцлер Ангела Меркель сьогодні має намір обговорити з прем’єр-міністрами земель план поступового повернення країни до нормального життя. До речі, її політичний рейтинг нині — найвищий за всі останні роки: за результатами різноманітних опитувань, 64% німців задоволені роботою канцлера. Нехай там що, але Меркель зуміла пережити економічну та міграційну кризи. Схоже, що до її досягнень додасться ще одне — підтримка країни в умовах коронавірусу.

Берлін.

Фото автора.