Кілька днів поспіль у західноєвропейських країнах, де фіксували найбільшу інтенсивність пандемії коронавірусу, говорять про зменшення нових випадків захворювання та смертності.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте (на знімку) в неділю ввечері оголосив про перехід країни до другої фази пом'якшення карантину. В основі "співжиття з вірусом" буде відповідальна поведінка кожної людини, сказав Джузеппе Конте і застеріг: "Ми не повинні наближатися один до одного, має бути безпечна відстань не менш як один метр", – цитує Corriere Della Sera.

Уже цього тижня в країні відновлять роботу окремі виробництва, робота яких є стратегічною й орієнтована переважно на експорт.

Від 4 травня в країні буде відновлено роботу будівельних компаній, виробництв, окремих оптових торговців. Ще через два тижні буде дозволено розпочати роботу роздрібній торгівлі.

Усі компанії зобов'язані суворо дотримуватимуться протоколів безпеки на робочому місці.

Послаблення карантину передбачено і для пересічних громадян. Зокрема скасовується заборона на пересування в межах свого регіону, якщо необхідно відвідати родичів. Однак масові зібрання, навіть у колі рідних, досі під забороною.

Станом на ранок Італія є сумним лідером у Європі за кількістю померлих від коронавірусу – 26 644 особи. За кількістю заражених – 197 675 – Італія перебуває на другому місці в Європі і на третьому в світі.

У соботу про зняття деяких карантинних обмежень оголосив Педро Санчес, прем'єр-міністр Іспанії, країни, що нині на другому місці у світі і на першому в Європі за кількістю зафіксованих випадків коронавірусу – 226 629. Від ускладнень, спричинених вірусом, тут померло 23 190 осіб.

Від 2 травня іспанцям буде дозволено виходити на прогулянку і займатися спортом на вулиці. Санчес також повідомив про більш широкий план уряду пом'якшувати карантин з різною швидкістю в різних регіонах – залежно від того, чи відповідатиме ситуація критеріям, встановленим ВООЗ, інформує "Європейська правда". Раніше уряд пом'якшив карантин для дітей: дітям віком до 14 років дозволено виходити з дому.

Фото: Getty Images.