Про це за підсумками перемовин розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу.

Д. Кулеба відзначив, що міністри наполягали на тому, що представники СММ ОБСЄ та Червоного Хреста мають отримати повний доступ на окуповані території. Також обговорювалася необхідність визначити нову дату припинення вогню та продовження роботи над обміном полоненими. 

За словами Дмитра Кулеби, особливу увагу було приділено питанням соціально-економічного характеру, а саме – тому, щоб люди, які опинилися на окупованих територіях, отримали доступ до пенсій.

Голова українського зовнішньополітичного відомства поінформував, що всі ці питання були обговорені й сторони домовилися продовжувати діалог на ці теми.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно того, чи йшлося про створення Консультативної ради за участі представників так званих "ДНР" та "ЛНР", Д. Кулеба відповів, що міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров озвучив це питання й детально з цього приводу висловився. Однак обговорення можливості таких перемовин не відбулося. 

"Україна готова говорити з українцями на окупованих територіях. Ба більше, ми прагнемо цього. Але ми не повинні говорити з тими незаконними формуваннями, які не уповноважені належним чином представляти інтереси українців з окупованих територій", – заявив Д. Кулеба.

Він додав, що позиція України залишається незмінною і її підтримують партнери з Франції та Німеччини: є Тристороння контактна група, в якій присутні Росія, як держава-агресор, Україна, яка захищається від агресії, та ОБСЄ, як і посередник, залишається ключовим механізмом для пошуку взаємоприйнятних рішень для припинення війни і деокупації.

Фото прес-служби Кабміну.