Акції не мають єдиного організатора, координаційного центру, але збирають під своїми «знаменами» чимало різноманітної публіки.

Це – праві та ліві радикали, принципові противники будь-якої вакцинації, любителі теорій заколотів. А також громадяни, фінансово постраждалі від COVID-19. Учасники протестів, як свідчать їхні плакати і гасла, не вірять, що пандемія справжня, і переконані, що її організував мільярдер і засновник Microsoft Білл Гейтс. Із тим, щоб продавати вакцину під виглядом мікрочипів, котрі вживлятимуть у… тіло. Інші стверджують, ніби «хтось» організував вірус через прагнення контролювати населення планети… А деякі учасники антикарантинних демонстрацій протестують проти носіння захисних масок, вважаючи їх не засобом індивідуального захисту, а свідченням лояльності до влади. Тож вимагають «зняти намордники».

І хоча німецький уряд із 6 травня почав уже другий етап пом’якшення обмежень, однак протестувальники вважають їх «державним свавіллям», котре здійснюється під вивіскою боротьби з пандемією.

Тим часом такі акції протесту минули вихідних відбулися у Берліні, Мюнхені, Франкфурті-на-Майні, Кельні, Дортмунді. Не виключено, що вони знову проходитимуть у різних містах в суботу та неділю.

Німецькі ЗМІ намагаються аналізувати події такого штибу та визначити: хто вони, ці протестувальники? Приміром, радіо Deutsche Welle доходить висновку, що акції протесту стали проводити на початку березня після заклику Анзельма Ленца – видавця, драматурга та журналіста, автора журналу Rubikon, котрий поширює теорії змови і начебто симпатизує Кремлю. А співініціатором протестів називає себе Ульріх Геллерманн – автор колонки на німецькомовному порталі Sputnik Deutschland, засновник якого – російське державне інформагентство «Росія сьогодні».

А ось видання Bild звертає увагу читачів на те, що протести проти карантину начебто широко висвітлюються на проросійських ресурсах у Німеччині – RT Deutsch та Sputnik Deutschland. Також чимало інших німецьких видань вважають, що серед лідерів акцій протестів є люди, дружньо налаштовані до Кремля.

Звісно, що такі акції протесту викликають занепокоєння у німецької влади – передусім через ризик нової хвилі поширення вірусу, повідомляє Deutsche Welle, посилаючись на офіційного представника уряду ФРН Штеффена Зайберта. Він заявив на прес-конференції: «Мирні демонстрації важливі й нині, в цей час, щоб люди мали можливість висловлювати власну думку. Це, можливо, й потрібно в умовах демократії. Але це зовсім не звільняє учасників демонстрацій від їхньої відповідальності перед співгромадянами», – зазначив офіційний представник уряду.

Берлін.

Фото: Imago Images/Eibner.