Про це повідомив «Голосу України» романіст із Вінниці 82-річний Микола Рябий.

— На мої неодноразові звернення з цього приводу до керівництва Спілки письменників України чую однакову відповідь — документи перебувають у Міністерстві культури на підписі, але їх нікому підписати, бо нема міністра, — каже Микола Рябий.

Письменник розповів, скільки коштів витрачає на придбання ліків. Зазначив також, що пенсії у майстрів слова зовсім малі, тож президентська стипендія, хоча й невелика за розміром, але є підтримкою для людини поважного віку.

Ситуацію з виплатами президентських стипендій прокоментував для «Голосу України» голова Спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

— Спілка письменників не отримує коштів не тільки на виплату стипендій письменникам, а й на фінансування самої організації, — каже співрозмовник. — Мені також відомо, що така само ситуація і в інших творчих спілках. З початку нинішнього року спілка не фінансується державою.

Співрозмовник уточнив, що особисто цікавиться цим питання у Міністерстві культури. Причину затримки з фінансуванням пояснюють відсутністю коштів.

Нині державні стипендії призначено 63 майстрам слова України. 40 з них мають право на отримання таких виплат довічно (до цієї категорії належать люди віком понад 70 років), іншим надаватимуть протягом двох років (указ Президента підписано 24 грудня 2019-го. — Авт.).

Розмір державної стипендії для обох категорій отримувачів становить 2457 гривень.

Вінницька область.