Тому федеральне агентство з працевлаштування звернулось до Бундестагу з проханням спрямувати йому додаткові 13 млрд євро на покриття нинішнього дефіциту.

При цьому, як зазначається у доповіді біржі, така оцінка дефіциту — не найпесимістичніша. Її автори розраховують, що ВВП у ФРН помітно зросте вже наступного року, а кількість безробітних не перетне позначки 2 млн 420 тис. осіб.

Але німецький парламент поки що не визначився стосовно того, як реагувати на цей запит: давати гроші біржі праці безоплатно чи як позику?

Опозиційні «зелені» та «ліві» підтримують надання коштів, а ось правляча коаліція ХДС/ХСС та СДПН має сумніви: грошей нині в бюджеті й без того мало, оскільки сотні мільярдів євро вже витрачено на фінансову підтримку бізнесу.

До того ж податкових надходжень цього року державна скарбниця уже недорахувалась — у квітні в бюджет надійшло їх на чверть менше, ніж торік. А минулого тижня мінфін ФРН оцінив недостачу за весь 2020 рік у 100 млрд євро! Міністр фінансів Олаф Шольц назвав цю ситуацію «стихійним лихом».

Водночас ще тиждень тому уряд Німеччини ухвалив рішення збільшити допомогу для тих, хто працює за програмою скорочених окладів. Якщо нині державна допомога могла б становити щонайбільше 67% від зарплати — для тих, хто має неповнолітніх дітей (а для бездітних — 60%), то, за новими правилами, ці виплати підвищать до 80% — для бездітних і до 87% — для тих, у кого є діти. Тож тепер Бундестаг змушений буде «знайти» ці додаткові 13 млрд євро для біржі праці, бо в іншому разі на реалізацію урядової програми просто не буде коштів.

Але, незважаючи на такий величезний дефіцит у бюджеті, уряд не має наміру скорочувати свої грошові вливання. А міністр фінансів Олаф Шольц навіть запропонував виплатити всім родинам з дітьми по 300 євро на кожну дитину. Передбачається, що це буде така разова добавка до «дитячих грошей» — допомоги, котру й без того отримують усі, без винятку, німецькі сім’ї, і яка становить близько 200 євро на місяць.

Мета такого фінансового вливання — підтримати купівельну спроможність німців. Утім, ініціативу Шольца негайно розкритикував прем’єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія Армін Лашет, якого вважають одним з імовірних претендентів на посаду канцлера на наступних виборах. На його думку, 300 євро допомоги на дитину — надто мало, й слід одразу надавати 600 євро!

Берлін.