Попередження міжнародної громадськості про загрози, викликані неодноразовими спробами Росії скористатися проблемами суспільної охорони здоров'я для поширення дезінформації та пропаганди, є важливим елементом дій США в зв'язку з пандемією COVID-19.

Про це заявила представник Держдепартаменту «Голосу Америки» у відповідь на прохання прокоментувати заяву посольства Росії у Вашингтоні в зв'язку з оголошенням конкурсу на виділення гранту на підготовку доповіді про російські кампанії з дезінформації в галузі охорони здоров'я. У конкурсі на грант Держдепартаменту обсягом 250 тисяч доларів можуть взяти участь американські та іноземні комерційні й некомерційні організації і вищі навчальні заклади.

Посольство Росії в США, реагуючи на оголошення конкурсу, заявило, що «впливові русофобські сили в Вашингтоні -- на Капітолії і в держапараті -- ніколи не припиняють деструктивної діяльності. Вони працюють за своєю програмою, не звертаючи уваги на сигнали, що виходять від глави власної держави». Вочевидь російські дипломати  натякали, що президент Дональд Трамп налаштований  на тіснішу співпрацю з РФ.  

Після цієї заяви у Держдепі ще раз нагадали РФ, що Сполучені Штати  даватимуть відсіч російській дезінформації -- хоч би якої теми вона стосувалася.