За повідомленням федерального статистичного відомства (Destatis), з початку року по березень вона скоротилася на 2,2% порівняно з четвертим кварталом 2019-го. З такими показниками падіння ВВП країни стало найбільшим після світової фінансово-економічної кризи 2008/2009 років і другим за величиною після возз’єднання Німеччини.

Споживчі витрати на душу населення, як і експорт товарів з маркою «Зроблено у Німеччині», різко скоротилися. Виробники інвестували значно менше коштів в обладнання, верстати, транспорт та інші засоби, котрі підвищують ефективність виробництва. Призупинені виробництва, величезна кількість працівників переведена на скорочений робочий день. Зростає кількість безробітних.

Утім, такі результати не стали несподіванкою, вони збіглися і з заздалегідь передбачуваними показниками, і з очікуваннями тутешніх аналітиків. І хоч державна підтримка економіки запобігла відчутнішому її обвалу, однак проблеми ще не вичерпані.

Тож уряд ФРН і надалі вживає чимало істотних заходів для стабілізації ситуації. Зокрема, міністр економіки Петер Альтмаєр готує новий пакет підтримки компаній, у яких зайнято до 243 працівників. Він передбачає виплату допомоги до 50 тисяч євро на місяць упродовж періоду з липня по грудень. На таку підтримку можуть розраховувати фірми, самозайняті, а також підприємці, якщо їхній оборот упав більш ніж на 60% у квітні й травні. Право на підтримку мають і підприємства, котрі вже отримували державні субсидії.

Берлін.