У Болгарії не вщухає обурення громадськості у зв’язку з тим, що Росія намагається переписати історію і викреслити з неї той факт, що саме стародавні болгари — Кирило і Мефодій — створили абетку, якою досі користуються слов’яни багатьох країн.

Напередодні 24 травня, коли в країні відзначали День болгарської освіти, культури й слов’янської писемності, перед входом до Російського культурно-інформаційного центру в Софії було відкрито документальну виставку, присвячену цій даті. Але в жодному тенденційно підібраному документі не згадується роль Болгарії у створенні слов’янської писемності.

«Таким чином, Росія офіційно викреслила Болгарію з історії писемності, створеної святими братами Кирилом і Мефодієм… Росіяни, замість того, щоб дякувати нам, дотепер приховують і навіть повністю заперечують роль і значення болгар у їхньому хрещенні та у створенні їхньої літератури», — відгукнулося про виставку болгарське видання «Факти» у статті «Про Росію, нашу абетку й правду». І нагадує московським переписувачам історії слова російського вченого академіка Дмитра Лихачова: «Болгарія дала східним слов’янам вищий шар мови, «полюс духовності», який надзвичайно збагатив нашу мову, який дав нашій мові моральну силу, здатність підносити думку, поняття, уяву, емоції».

У цій публікації наголошується, що «політики завжди жорстоко насилували двох муз — Феміду (муза правосуддя) і Кліо (муза історії)…» А «президент Путін навіть кинув нам виклик, публічно заявивши, що алфавіт братів Кирила й Мефодія прийшов з… Македонії. Вони навіть спробували привласнити кирилицю і зробити її своєю абеткою. Зробити так, щоб у всьому світі її вважали… російською. Обрусити і «князівну із Пліски», онучку нашого князя Бориса I Хрестителя і племінницю царя Сімеона Єлену (Ольгу), дружину варязького князя Ігоря, який заклав основу Київської Русі».

Росіянам нагадують, що саме княгиня Ольга заснувала міські фортеці православ’я на території нинішньої Росії і назвала їх за аналогією з уже існуючими болгарськими містами — Псков (Пліска), Переяславль (Преслав) і Рильськ (на честь святого й покровителя болгарського народу Іоанна Рильського). «Хрещення і християнізація Русі відбулися тільки в 988 році, через 120 років після хрещення Болгарії за Бориса-Михайла (863 р.), коли братів Кирила й Мефодія вже давно не було в живих». У цей самий час алфавіт і було перенесено до Київської Русі, виникла нова редакція староболгарської мови й староболгарської літератури, на якій засновано літературу східних слов’ян, котрі прийняли цю писемність, у тому числі й слов’ян з румунських князівств — Молдавії і Валахії, вважає видання.

«Факти» закінчують свою публікацію висловлюванням російського академіка Дмитра Лихачова, яке, вочевидь, геть забули в Москві: «Плоть болгарської держави створив Аспарух, її дух — Кирило й Мефодій. Й іноземні завойовники не змогли перемогти цю державу духу, оскільки за болгарський народ зімкнутим строєм стояли мова, писемність, література».