Микола Ф. прибув до Березівки 1986 року нібито після несення військової служби в Афганістані. Вже в часи незалежної України він подав документи до Спілки ветеранів Афганістану, одержав статус учасника бойових дій (УБД), користувався всілякими пільгами (користується й нині — 75% знижка на оплату всіх комунальних послуг, плата за електроенергію та газ), а пізніше очолив місцеву організацію.

У 2000-х роках чутки про те, що Ф. — не ветеран і не ніс військову службу в Афганістані в 1980-х, дійшли до Березівки, й було надіслано запит до архівної установи м. Подольск (Московська область). Згідно з відповіддю, у вересні 1986 р. Миколу Ф. «було звільнено у запас за провини, що дискредитують звання військовослужбовця», по-простому — за підробку документів. Його було позбавлено всіх звань, виключено зі списків особового складу, позбавлено всіх пільг. Але в Березівку Ф. приїхав з військовим квитком, де було записано, що прослужив в Афганістані до липня 1988-го (майже до кінця війни).

Найімовірніше, афганці не хотіли ганьбити честь мундира й визнавати, що людина, яка очолювала районну організацію, — аферист. Цілих п’ять років Ф. очолював СВА в Березівському районі завдяки заступникам в обласній раді. У березні 2020-го його зі скандалом було позбавлено обійманої посади. Мало того, цей само Ф. допомагав афганцям оформляти документи на земельні ділянки для ОСГ, документи їм не віддавав, а гроші за оренду землі нібито ховав в особисту кишеню... Дотепер його колишні товариші не можуть забрати свої документи на землю, а грошей і в очі не бачили.