Це не означає, що знову все зачинять. Однак і радикальних послаблень теж поки що не станеться, лише – незначні. Приміром, дозволено буде зустрічатися групами по 10 осіб, утім, краще це робити на вулиці. Щонайменше до початку липня слід носити медичні маски та дотримуватися соціальної дистанції у громадських місцях.

Ці нові правила – результат термінових переговорів федерального уряду і земель. Причиною такого рішення стали заяви керівників двох регіонів на сході країни – Тюрінгії та Саксонії – про те, що вони готові вже на початку червня скасувати неодмінне  носіння масок у громадських місцях. А глава міністерства охорони здоров’я Саксонії Петра Кьоппінг навіть сказала в інтерв’ю виданню Leipziger Volkszeitung, що земля готова взагалі відмовитися від усіх карантинних заходів «з парою винятків».

Водночас місцеві мешканці також дуже активно вимагають від уряду скасувати карантин: днями тут відбулися демонстрації, під час яких протестувальники навіть грубо накричали на прем’єра землі Саксонія Міхаеля Кретчмера, котрий прийшов з ними поспілкуватися.

Тим часом канцлер Ангела Меркель у своєму черговому зверненні до громадян закликала їх не поспішати зі скасуванням карантину. «Так, – сказала вона, – я розумію ваше занепокоєння і я сама говорила на засіданні Бундестагу, що вірус являє собою небезпеку для нашої демократії. І саме тому ці обмеження наших основних прав нам теж даються нелегко. Вони не мають тривати довше, ніж це необхідно, і мають закінчитися якомога раніше. Але вони необхідні. Ми захищаємо гідність людей, як того вимагає наша конституція – тому всі запроваджені обмеження продиктовані необхідністю».

Ангела Меркель також зазначила, що нині вдалося досягнути поставленої мети – не допустити перевантаження системи охорони здоров’я. А також висловила сподівання, що всі громадяни будуть виконувати правило -- дотримуватися соціальної дистанції і носити маски, котрі прикривають ніс і рот. У такому разі «можливо розвинути наш успіх», сказала канцлер.

Цікаво, що німецькі ЗМІ час від часу цитують Ангелу Меркель, яка, стримуючи емоцій, скаржиться, що домовитися про спільні рішення про вихід з карантину з усіма прем’єрами земель украй важко. «У нас немає жодної стратегії, кожен намагається робити, що хоче. У Німеччині панує хаос, я стомилася від небажання інших іти на компроміси», – сказала канцлер після одного зі спільних засідань з керівниками земель.

Так само було й цього разу, коли під час спільної наради з прем’єрами  земель затверджувалася резолюція щодо продовження карантинних заходів до кінця червня. Глава канцелярії Хельге Браун, котрий проводив засідання, констатував: «Неможливо зорганізувати людей, які цього не бажають».

Однак учасники засідання все-таки дійшли згоди, що обмеження на соціальні контакти у ФРН  діятимуть до 29 червня. А після того кожна земля самотужки вирішуватиме: продовжувати їх чи ні.

Берлін.

Фото: eurointegration.com.ua