Дії Кабміну останнім часом просто дивують: при попередньому уряді об’єднували українські міністерства, щоб при нинішньому роз’єднувати... Утім, факти.

На черговому засіданні 27 травня Кабінет Міністрів утворив Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан на своїй сторінці у соцмережах.

За його словами, створять два окремі міністерства. Обидва будуть правонаступниками прав та обов’язків Міністерства енергетики та захисту довкілля у відповідних сферах, наголосив він.

Як тут не навести слова прем’єра Шмигаля про те, що нещодавнє об’єднання міністерств не дало того ефекту, якого очікувала влада: «... було дивним, коли... міністр енергетики спочатку доповідав про стан справ в атомній енергетиці, потім вугільна галузь, а потім про червонокнижні рослини та вилов мотиля... екологією має опікуватися професійний еколог, якому це близько...».

Якби ці розділення-об’єднання не за наші з вами — платників податків — гроші, то нехай би собі бавилися. А якщо за наш кошт, то хтось же мусить за це неподобство відповідати?..

Тим часом співвітчизників продовжують «радувати» новаціями в рахунках за комунальні послуги. Зовсім нещодавно українці почали отримувати два папірці за газ, тепер же уряд перейнявся розділенням платежів за електроенергію. Нова ідея-фікс — увести послугу за транспортування електроенергії!

Найімовірніше, НКРЕКП — наш непідкупний регулятор — зробить все, щоб, за аналогією з газом, платили всі споживачі незалежно від того, споживали вони електроенергію чи ні. Мабуть, відповідна постанова про утримання та експлуатацію електромереж уже виношується винахідливими чиновниками.

Знаєте, іноді тішить, що НКРЕКП обмежується лише ринком енергетики та комунального господарства, бо і в інших сферах вони б такого нарегулювали!..

І насамкінець. Міністерство енергетики та захисту довкілля планує підвищити норматив споживання газу для домогосподарств, де не встановлені лічильники.

Про це йдеться у проекті постанови Кабінету Міністрів. За словами чиновників Міненерго, суб’єкти господарювання на ринку природного газу (газконтори) скаржаться, мовляв, на неконтрольовані об’єми споживання газу «...понад встановлені норми, зокрема мешканцями домогосподарств, де немає встановлених індивідуальних приладів обліку газу, що в свою чергу призводить до збитків підприємств...».

Звісно, найпростіше звинуватити споживачів і підняти норми, ніж встановити лічильники! Щоб по-чесному: плати за використане!

Можна, як це робить міністерство, пояснити, що проблемою є відсутність 100% комерційного обліку природного газу для населення, що проживає в квартирах та приватних будинках, і наявність економічно обґрунтованих норм споживання природного газу. За словами відомства «це призводить до безоплатного використання газу побутовими споживачами в розмірі 2,6 млрд грн на рік...».

Ми ж скажемо, що ні до науки, ні тим більше до справді наукового обґрунтування всі ці хитрощі не мають жодного стосунку. Звичайні забаганки монополіста. І на те немає ради...

Підсумовував Віктор БОНДАР.