Вони спрямовані на посилення захисту прав дітей та підтримку дітей-сиріт і тих, що перебувають у складних життєвих обставинах.

«На моє переконання, увага до дітей повинна бути на найвищому державному рівні, адже саме вони згодом становитимуть основу нашої країни. Саме вони будуть продовжувати будувати Україну», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підкресливши, що саме тому потрібно пам’ятати, що наше ставлення до дітей зараз — це їхнє ставлення до України в майбутньому, це їх бажання жити та розвиватися в Україні.

За словами прем’єра, розглянуто 27 ініціатив уряду, які присвячені захисту дітей. «Перше — це посилення безпеки дітей, захист від жорсткого поводження. Наприклад, пропонується посилити відповідальність за правопорушення у сфері продажу дітям електронних сигарет і рідин. Це неприпустимо, щоб дитина могла купити електронну сигарету в будь-якому кіоску. Це толерування негативним звичкам», — зазначив він. Другий напрям передбачає покращення системи догляду та виховання дітей. «Головний акцент цього напряму — зробити все можливе, щоб діти виховувалися в сім’ях, а не в інтернатах», — вважає прем’єр.

Водночас уряд ініціював рішення, які мають покращити умови проживання та виховання дітей, котрі залишилися без батьків, а також дітей з інвалідністю. А після вступу в доросле життя діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають бути забезпечені житлом. «Переконаний, що такі діти мають повне право на отримання житла від держави, тому це право необхідно реалізувати», — наголосив Денис Шмигаль.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що загалом під час засідання схвалено 8 законопроектів, 17 постанов та 2 розпорядження, які стосуються питань безпеки дітей, їхнього захисту від жорсткого поводження, включення дітей до прийняття рішень, які їх стосуються. Крім того, йдеться про реформу системи догляду і виховання дітей, створення умов для виховання дітей та дітей з інвалідністю, які залишилися без батьків, у сімейних формах виховання, створення сприятливого середовища для виховання дитини в громаді. Зокрема, звертаючись до керівників органів місцевого самоврядування, міністр соціальної політики попросила їх всіляко сприяти розвитку превентивних соціальних послуг для сімей та дітей у громадах і надавати допомогу сім’ям з дітьми ще на ранніх етапах вразливості. «Розвивайте систему соціальних послуг у своїх громадах. Щоб своєчасно виявляти сім’ї, які потребують підтримки, ми спільно маємо допомогти батькам підвищити свій виховний потенціал, створити умови, щоб діти могли навчатися у школі за місцем проживання», — закликала Марина Лазебна.