«Спеціально стосовно Росії з 2014 року діє рішення, що замість тогочасного формату G8 зустрічі проводяться у форматі G7 до подальшого повідомлення.  І підстава для цього рішення зберігається, бо воно було ухвалене на підставі анексії Криму, що суперечить міжнародному праву, а вона триває», — заявив у середу речник уряду ФРН Штеффен Зайберт. «І саме російське керівництво може покласти край такій ситуації», — зауважив він. У ФРН нагадали, що змінити формат G7, щоб додати до нього нового учасника, можна лише за одностайним рішенням усіх учасників «Великої сімки».

Такої саме думки дотримуються і у Франції, де заявили, що питання повернення Росії мають розглянути і погодити всі учасники групи. «Рішення щодо Російської Федерації було прийнято в 2014 році «Великою сімкою». Точно так само будь-яке нове рішення повинно прийматися за взаємною згодою країн G7 у світлі виконання Мінських домовленостей», — повідомив представник МЗС країни.

Дискусію щодо поновлення формату G8 викликало рішення президента США Дональда Трампа запросити до участі в наступному саміті «сімки» ще чотири країни, в тому числі й Росію. Проведення саміту перенесено з червня на вересень, але Дональд Трамп уже проводить консультації з президентом РФ В. Путіним щодо майбутньої події. У РФ хочуть знати, в якості кого запрошено Росію, і тоді вирішувати, чи брати в цьому участь.

Усі члени «Великої сімки», крім Італії, вже висловили позицію. Вони визнають право Сполучених Штатів як приймаючої сторони запрошувати гостей до участі в саміті, однак проти поновлення формату G8. Проти цього рішення виступив і верховний представник із зовнішньої та безпекової політики Європейського Союзу Жозеп Боррель. До речі, очільників Європейського Союзу зазвичай також запрошують на високе зібрання.

Сам Трамп у середу, 3 червня, знову намагався переконати в необхідності запрошення РФ, наполягаючи, що цього вимагає «здоровий глузд». Виступаючи на Fox News Radio show, він заявив, що половина зустрічей під час саміту присвячено Росії. А самої Росії там немає, інформує The Hill.

Тим часом інші учасники «Великої сімки» нагадують, що для виключення Росії були вагомі підстави, а саме — анексія 2014 року Криму. І ситуація відтоді не змінилася.