А також країн, що входять до Шенгенської зони, хоч і не є членами ЄС. Процес перетину державного кордону для українців став значно простішим та комфортнішим.

«Відзначимо, від початку дії безвізу українці загалом здійснили майже 49 мільйонів поїздок до країн ЄС як за біометричними, так і не біометричними документами… Найбільша кількість наших співвітчизників користуються кордоном із Польщею. Також для українців були активними ділянки кордону з Угорщиною та Румунією, і дещо менше — кордон зі Словаччиною», — йдеться у повідомленні, поширеному на сайті Держприкордонслужби.

При цьому пасажиропотік наших співвітчизників до країн ЄС зростає щороку. Зокрема, 2018-го кількість поїздок була на рівні 17,5 млн, а торік — 18,65 млн. Перші місяці 2020 року також не стали винятком, однак далі на статистику вплинули пандемія та закриття кордонів.

Крім того, в ДПСУ зауважують, що в 2019—2020 роках українці значно розширили перелік популярних для відвідування країн ЄС. Якщо 2017-го найбільший попит мали Італія, Німеччина, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, то потім цей список поповнився ще й Австрією, Грецією, Іспанією, Чехією.