Напруження на лінії Варшава — Брюссель у питаннях реформи судочинства, здійснюваної правлячою партією з 2015 року, відбилося також на позиції польської Вищої ради правосуддя (ВРП) у Європейській мережі рад юстиції (ЄМРЮ).

ЄМРЮ — орган, який об’єднує всі ради юстиції країн — членів Європейського Союзу та представляє їх у ЄС, ухвалив рішення про призупинення членства в мережі польської ВРП ще у вересні 2018 року. Причина — недотримання останньою «принципу незалежності від політиків та відсутність волі виправлення цієї ситуації». Нині ж, наголошують експерти, прийшов час радикальніших кроків — на порядку денному загальних зборів ЄМРЮ буде порушено питання про позбавлення польської ВРП членства.

Такий висновок зроблено на підставі нещодавно опублікованого комюніке правління ЄРМЮ, в якому підкреслюється, що в такий спосіб буде зроблено «чіткий посил польському урядові та польським суддям, що мережа підтримує європейський простір свободи, безпеки і справедливості, а також цінності, які представляє». Далі в документі наголошено, що ВРП буде повернуто членство в ЄМРЮ тоді, коли та «знову повірить у цінності мережі й почне діяти задля їх дотримання».

Слід згадати, що цьому передували тривале листування між ЄМРЮ та ВРП, а також низка інспекційних візитів представників мережі до Польщі, які, втім, не принесли жодних результатів. Зокрема, у ВРП рішуче відкинули закиди щодо необхідності захисту польських суддів, котрі критикували чинну владу за зміни в системі судочинства.

Більше того, серед членів польської ВРП почали звучати голоси про вихід з мережі. Мовляв, якщо ЄМРЮ ставить під сумнів повноваження ВРП і президента Польщі щодо призначення суддів, то Вища рада правосуддя не є зацікавлена в подальшому членстві в цій організації. Проте на нещодавньому засіданні ВРП не знайшлося необхідної більшості голосів для ухвалення такого рішення. Тож польська ВРП чекає на черговий хід Європейської мережі рад юстиції.