Досі в країні працювало близько 40 тисяч осіб, котрі прибули сюди в квітні. Нині влада, провівши «принципово нову» оцінку ситуації, пропонує інший варіант надання роботи сезонним працівникам. Щоправда, як і досі, на іноземців, котрі прибувають на роботу в сільському господарстві, поширюються правила про захист від інфекційних захворювань. Хоча правила в’їзду для них нині значно спрощені, однак у будь-якому разі кожен повинен мати відповідний дозвіл на роботу.

За повідомленням міністерства сільського господарства ФРН, роботодавці зобов’язані гарантувати працівникам дотримання суворих санітарних норм. Приміром, робітники будуть розподілені на групи, а в разі, якщо захворіє одна особа, то ізолюватимуть увесь колектив. Ці умови чинні до 31 грудня.

Зазвичай у Німеччині працює майже 300 тисяч сезонних робітників — здебільшого з Румунії та Польщі. Через епідемію їхню кількість обмежили до 80 тисяч, утім, охочих назбиралось трохи менше, ніж половина. Водночас тут зріс попит на місцеву продукцію, тож фермери потребують кваліфікованої робочої сили.

Скільки охочих працювати у фермерських господарствах — поки що достеменно невідомо, але сільськогосподарське відомство запевнило, що робочих рук буде достатньо, щоб зібрати сезонний урожай.

Що стосується українських заробітчан, то їх, як і раніше, офіційно не запрошують. Але якщо простежити за повідомленнями в соціальних мережах з пропозиціями надання допомоги у влаштуванні на таку роботу, обійшовши правила, то можна й не сумніватися, що без наших рук німці не обійдуться.

Берлін.